Турска може одговорити на америчке санкције због куповине С-400 предузимањем корака против авиобазе „Инџирлик“ где је базирана америчка авијација, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

„Ако САД уведу санкције, ми ћемо дати потребан одговор. Можда ћемо предузети корак и према ваздушној бази ’Инџирлик‘. То није претња нити уцена, већ природни став у овим условима“, рекао је Чавушоглу телевизији „TГРT“.

 

Чавушоглу је додао да, уколико не буду испоручени Ф-35, Турска ће, док не произведе своје, потребе подмиривати из других извора.

„Турска озбиљно размишља о сопственој производњи наоружања. Ми желимо да производимо сопствене ловце. Међутим, Ф-35 је нова технологија, због чега смо постали партнери програма и донирали 1,4 милијарди долара. Међутим, све је кренуло по лошем сценарију и нама их неће дати. Значи — најприродније право Турске је да надокнади свој дефицит овако како смо и урадили — куповином С-400. Ми ћемо радити искључиво у својим интересима и тражити друге алтернативе“, додао је турски министар.

Министар је нагласио да је руски ракетни систем С-400, у поређењу са америчким „Патриотом“ — напреднији и да ће почетком 2020. године бити предат војсци на коришћење.

Турска остаје чланица НАТО, али има право да сарађује са другим државама, ако јој је то у интересу.

„Немогуће је искључити Турску из НАТО. Алијанса доноси одлуке консензусом и ако је само једна држава против — одлука неће бити усвојена. Ми смо више од 50 година били чланица НАТО и то и остајемо. Међутим, при томе, ми никоме не припадамо. Турска је отворена за цео свет. Где су њени интереси — тамо ћемо и ићи и нико то не може да промени“, објаснио је Чавушоглу.

„Иако Турска жели да ступи у ЕУ, она неће бесконачно чекати пред њеним вратима“, додао је турски министар.

Подсетимо — америчко Ратно ваздухопловство користи авиобазу „Инџирлик“ за своје потребе.

Оставите Коментар