Европске националистичке и ултрадесничарске странке одржале су скуп у Милану на којем је Матео Салвини позвао присталице на борбу против „окупације Брисела“

Италијански вицепремијер је позвао на борбу против „преобликовања Европе“.

„Ово је историјски тренутак довољно важан да ослободи континент од вишегодишње илегалне окупације Брисела“, рекао је Салвини пред више хиљада присталица.

Он је оптужио актуелне европске лидере да су „издали Европу јер су створили Европу финансија и неконтролисане имиграције“, преноси АП.

У Милану је било и противника овог скупа који су узвикивали „фашисти напустите Милано“. Салвини им је на то одговорио: „Овде нема екстремиста, расиста или фашиста. Екстремисти су они који су владали Европом последњих 20 година“.

Салвини који предводи италијанску Лигу, уверен је да ће новоформирана алијанса освојити рекордан број мандата на изборима за Европски парламент од 23. до 26. маја.

Међутим, скуп испред катедрале у Милану протекао је у одсуству Хајнца Kристијана Штрахеа, Салвинијевог блиског сарадника и лидера Слободарске странке Аустрије који је данас поднео оставку на место вицепремијера аустријске владе због скандала.

На скупу је учествовало челници 11 европских националистичких странака међу којима су лидерка француског Националног окупљања Марин Ле Пен, Јерг Мојтен из Алтернативе за Немачку, као и Герт Вилдерс, лидер холандских националиста који је поручио „Доста ислама“.

Оставите Коментар