Русија је послала у Kазахстан у састав мировног контингента Организације договора о колективној безбедности (ОДKБ) елитне јединице својих Оружаних снага, саопштио је руским медијима бивши начелник главне управе за међународну сарадњу Министарства одбране Русије генерал-пуковник у пензији Леонид Ивашов.

– У питању су елитне јединице, наравно, најбоље јединице наших Оружаних снага које имају борбено искуство у реализацији задатака у више ратних подручја. То су наше прослављене јединице – рекао је Ивашов.

– Тешко је рећи зашто је било потребно да се пошаљу баш ове јединице – додао је он.

Он је истакао да, судећи по званичним информацијама, руски војници чине окосницу контингента ОДKБ у Kазахстану, док ће друге државе послати мање јединице.

Министарство одбране Русије саопштило је вечерас да су у Kазахстан стигле прве јединице руских мировњака. У састав контингента се налазе јединице 45. Специјалне бригаде Ваздушно-десантних снага, Уљановска десантно-офанзивна бригада Ваздушно-десантних снага и Ивановска Ваздушно-десантна дивизија.

Треба истаћи да и Белорусија шаље професионалце: припаднике 103. гардијске ваздушно-десантне бригаде Снага за специјалне операције. Kиргизија је најавила слање 25. специјалне бригаде „Шкорпион“, а Таџикистан и Јерменија ће послати мање, али добро обучене контингенте специјалних снага. Укупно, према прелиминарним подацима, контингент мировне мисије ће бројати 4.000 војника.

Масовни протести у Kазахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа, изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње.

Након тога избиле су демонстрације и немири и у Алма Ати и другим градовима. Председник Kасим Жомарт Токајов је затражио помоћ од ОДKБ.

Оставите Коментар