Америчка незапосленост порасла је на 30 милиона, што уништава економију услед пандемије корона вируса.

Док се чека да америчко Министарство рада објави званичне податке о недељним захтевима за незапослене, економисти процењују да је још 3,5 милиона Американаца поднело захтев за помоћ за незапослене током недеље која се завршава 25. априла.

Укупна цифра се попела, тако је за шест недеља, новчану помоћ од државе, на основу незапослености, затражило је 30 милиона људи.

Економисти очекују да ће број незапослених Американаца у априлу оборити рекорд после Другог светског рата од 10,8 одсто, достигнут у новембру 1982. У марту је стопа незапослености скочила за 0,9 процентних поена на 4,4 процента, што је највећа месечна промена од јануара 1975.

  • Врхунац незапослености доћи ће у мају, након чега ће уследити пад који почиње у јуну, док се економија буде истовремено отварала – изјавио је Ендрју Холенхорст, економиста из Сити групе.

Америчка економија је претрпела најоштрије смањење од финансијске кризе 2008. као резултат затварања широм земље како би се успорило ширење COVID-19. Сједињене Државе су најтеже погођена земља, са више од милион инфекција и више од 61.000 умрлих.

Оставите Коментар