Лист пише да је неопозива оставка Рамуша Харадинаја на место премијера затекла косовску политичку сцену.

Посланица најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Вјоса Османи могла би да буде кандидаткиња за премијерку на предстојећим ванредним парламентарним изборима, пише приштинска Газета Еxпрес.

Лист пише да је неопозива оставка Рамуша Харадинаја на место премијера затекла косовску политичку сцену, а највише ДСК која се налазила у процесу унутрстраначких избора.

Поједини медији су спекулисали да председник привремених приштинских институција Хашим Тачи чека да се избори унутар ДСК заврше да би одлучио да ли ће Косово ићи на нове парламентарне изборе или ће влада бити реконструисана.

Након што је Иса Мустафа по треци пут изабран зашефа ДСК, очекује се да ће привремене приштинске власти убрзо имати датум ванредних парламентарних избора.

Председник косовског парламента и председник ДПК, која је окосница владајуће коалиције, Кадри Весељи за сутра је заказао седницу председништва скупштине на којој ће тема бити распуштање парламента и одређивање датум ванредних избора.

Газета Еxпрес пише да је се ДСК нашао и под повећаним притиском опозиционог Покрета Самоопредељење на новог-старог лидера Мустафу, захтевом за формирање предизборне коалиције.

„Грађани очекују једно велико предизборно јединство и има изгледа да гласачи било које одступање од овог историјског очекивања казне“, изјавио је раније председник тог покрета Аљбин Курти.

Предизборна коалиција није, међутим, све што Самоопредељење жели од ДСК, пише Еxпрес и додаје да ће тај покрет тражити да кандидат те евнтуалне коалиције за премијера буде Курти.

Један од водећих људи ДСК и градоначелник Гњилана, Љуфти Хазири, је поручио да би кандидат те странке за премијерку на предстојећим изборима могла бити Вјоса Османи.

Османи би била прва жена кандидована за премијера на општим изборима на тзв. Косову икада.

„Вјоса Османи је увек имала прилике и имаће. И данас је потврђено и то питање. ДСК је јединствена и очекује се велики повратак ДСК, али се не везује ни за једно посебно име. ДСК има једну велику екипу и екипа ће изаћи као победник, а не појединац. Спекулативно је бавити се појединцем. Од данас, ДСК ће радити тимски“, поручио је Хазири.

Иначе, сам Хазири негирао је да има амбиције да буде кандидат за премијера, будући да га интересује само функција градоначелника коју тренутно обавља.

Поред Агима Вељијуа, Хазири је био један од кандидата за кога се веровало да би могао на унутарстраначким изборима да буде изабран за лидера ДСК, али се то није догодило.


Н.М.

Leave a Reply