ДАМИР Ковачевић, српски повратник у Оџак, у Федерацији БиХ, кажњен је са 200 конвертибилних марака због истицања заставе Србије приликом традиционалне вожње бадњака на Бадњи дан.

Он је возио бадњак кроз највеће српско село Нови Град у општини Оџак и био је на челу колоне од неколико аутомобила која се кретала кроз село, према цркви Светог Петра и Павла.

TROBOJKA NA BADNjAKU SMETALA BOŠNjACIMA: Ovo je Srbin koji je kažnjen zbog  proslave Badnjeg dana | Novosti.RS

Ковачевић, за „Новости“, каже да је казну већ платио, али да је ово врло лоша порука српској заједници у Оџаку.

– Као и претходних година, за Бадњи дан смо формирали колону аутомобила – прича Ковачевић. – Био сам на челу са трактором у којем је био бадњак. Возили смо се кроз село да људи даривају бадњак. Потом смо отишли у порту цркве на паљење бадњака.

Неколико дана касније стигао му је позив да се јави у полицијску станицу у Оџаку.

– Одмах сам отишао и не знајући зашто ме зову – наставља Ковачевић.

– Дочекао ме полицајац Един Барјактаревић и питао да ли сам возио трактор. Рекао је да је то застава Србије. Упитао је да ли знам да је то прекршај, одговорио сам да нисам знао. Увек је било застава. Хрвати носе са шаховницом, муслимани са љиљанима. Рекао ми је, ако не прихватам кривицу, да следи судски поступак, а ако прихватим – добићу казну од 200 марака. Дали су ми налог и уплатницу. Прихватио сам одговорност и платио сам казну.

Каже нам и да су након тога медији у Федерацији објавили да је по Оџаку провоцирао грађане српском заставом, нигде не споменувши да се ради о бадњаку и Бадњицу.

– Колона са бадњаком није изашла даље од нашег села. И следеће године ћемо правити колону и славити Бадњицу и носити бадњак. Никада нам није пало на памет да неког провоцирамо.Лично сваке године водим рачуна да све прође како треба јер сам и председник месне заједнице Нови Град. Али, неком је засметала застава и пријавио нас је полицији – каже Ковачевић.

Председник Српског грађанског удружења „Посавина“ и одбора СНСД у Оџаку Дамир Иветић каже, за „Новости“, да је у бошњачкој „кухињи“ осмишљена акција око кажњавања Срба због заставе Србије.

– У Оџаку су Срби први пут превага за формирање власти у Скупштини – тврди Иветић.

– Ово је порука бошњачких странака да Срби не смеју да формирају власт са ХДЗ БиХ. Поручујем свима који мисле да могу застрашити српски народ у Оџаку и Посавини, да од тога нема ништа. Поменути полицајац Барјактаревић је познат у Оџаку као национално обојен и он једини упражњава верске обреде у полицијској станици. Није случајно што је управо он добио случај.

Истиче и да се очигледно жели наметнути мишљење да у Оџаку на улици могу само бити заставе БиХ, и ниједна друга.

– Срби у овој општини поштују обичаје сва три народа и због тога нећемо допустити да нас вређају и пишу нам неке казне за наш најсветлији празник Божић – каже Иветић.

ЛОГОР

СРБИ никада неће заборавити да је на подручју Оџака био логор за Србе у којем је било више од 1.200 заробљеника. После рата Срби су се вратили у Оџак на своја огњишта и нећемо трпети никакве притиске и провокације – каже Дамир Иветић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар