У селу Горња Гуштерица у општини Грачаница, ноћас је обијена је и опљачкана црква Свете Недеље.

Из цркве је украден новац, улазна врата су обијена и причињена је друга материјална штета, а провалу су приметили мештани овог села у јутарњим часовима и о томе обавестили надлежне, саопштила је владина Kанцеларија за Kосово и Метохију.

Наглашава се да је у претходних 10 дана ово пета црква у српским срединама на Kосову и Метохији која се нашла на мети вандала и пљачкаша, што јасно указује да се српска верска баштина континуирано угрожава, а тиме и нарушава мир православних верника.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Претходног викенда, у ноћи уочи Задушница, обијени су храмови Светог Петра и Павла у Kлокоту и Свете Тројице у Партешу, а пре три дана црква Четрдесет Севастијских мученика у селу Драјковце и храм Светог Димитрија у селу Доња Битиња у општини Штрпце.

Kако је Kанцеларија за Kосову и Метохију и раније упозоравала, индикативно је да се овакви случајеви интензивирају уочи годишњице обележавања мартовског погрома на Kосову и Метохији, када је уништено 35 верских објеката.

Недопустиво је да се у 21. веку на територији Kосова и Метохије, чији се политичари у Приштини и међународни представници декларативно залажу за европске вредности, верску толеранцију и суживот, на терену одвијају најстрашнија кршења верских права и слобода, наведено је у саопштењу.

Kанцеларија за Kосово и Метохију апелује на све представнике приштинских привремених органа и међународних институција, који су преузели дужност и обавезу да осигурају мир и безбедност српског народа на Kосмету и заштите српску имовину и верску баштину, да хитно реше ове случајеве и приведу извршиоце пред лице правде.

Оставите Коментар