На изненађење турских истраживача и становника историјског византијског малоазијског града Никеје ( или данашњег Изника ) у провинцији Анадолији, једног јутра се из испод површине језера појавили темељи величанствене византијске Грчке православне цркве.

Из извештаја неких локалних листова , као и домац́е турске штампе и новина “Милијета“ и“ Замана“, прво што сам схватио је постојање темеља ове историјске византијске цркве, о чему су први испричали неки пилоти авиона за мерења и картографију који су летели изнад језера .

Прве референце су стигле од самих Турака који су причали о постојању велике историјске цркве из четвртог века посвец́ене светом апостолу Петру, односно, сматра се да је то био један од првих великих храмова који су красили ондашњу свегрчку православну Малу Азију .

Информација се односила на историјски објекат који се налазио у језеру на око 20 метара од обале и дубини од два метара испод површине воде. Kако је саопштио председник Археолошког одељења за Улудаг Универзитета у Бурси , Мустафа Сахин, на том месту, где се налазе рушевине цркве, базилике, такође треба да леже и темељи локалног парламента из римско доба.

Професор Сахин сматра да је поред римског здања била изграђена и величанствена црква, као што је приказана на фотографији и вероватно је доминирала читавим регионом.

– Историјски подаци нам говоре, наглашава турски професор, да се са изградњом храма започело 313 године, непосредно након што је хришц́анство са Kонстантином Великим однело победу .

Овај значајни догађај означава почетак изградње и других велелепних храмова уздуж и попреко по Малој Азији, у свим градовима где је живела хришц́анска популација и у свим римским провинцијама.

Претпоставља се, да је црква након великог земљотреса који је 740 године после Христа погодио регију, потонула у језеро, да би се након толиког времена, данас опет појавила.

Очигледно да је у прошлости око Никеје било много земљотреса, као и велики земљотрес 1999 године, који је још више потонуо цркву испод површине језера. Данас и под непознатим условима, храм се поново појавио баш на фотографијама општинске екипе из Брусе приликом снимања терена у циљу“ истраживања историјског наслеђа и снимања из ваздуха“, када је турски авион летео над језером и фотографисао околину.

Према историјским подацима, град Никеја је превасходно познат као место одржавања два историјска васељенска сабора ( Први и Други Никејски Сабор ) ране хришц́анске цркве.

Зграда локалног сената ( Сенато Сарај), како говоре сами Турци, изграђена 325 године у саставу грађевинског комплекса за базиликом, али је касније, због изградње Аја Софије Сенат пренет у Истанбул. Велелепна Света Софија је данас претворена у џамију.

– Различити искази локалних становника, каже универзитетски професор у Бурси, Бедри Јалман , о томе су нас извештавали, а и рибари одавно су запазили како неке чудне рушевине леже на дну језера, али им нису придавали историјски значај од археолошке вредности.

Историјска појава цркве испод површине никејског језера изненада је постала стварност случајним летом турског картографског истраживачког авиона над овом облашц́у који је при том и открио историјску Грчку православну хришц́анску цркву .

Прве фотографије допрле до јавности показују изузетну лепоту и величину овог храма –базилике. Kако и турски истраживачи откривају, уз Аја Софију, ова црква показује велику историјску и верску вредност. Овај се храм сматра једним од највец́их хришц́анских центара у Малој Азији тог времена и стога би могао привуц́и много ходочасника из свих крајева света.

Kада је црква тачно потонула испод површине језера није нам познато , али најважније је да се неочекивано поново појавила, да још једном покаже, да се Грчки православни хришц́ански идентитет у Малој Азији никада није изгубио, па чак данашњи разни “ знаци “ задивљују и турско становништво.