Нишки адвокат Срђан Алексић и његов италијански колега Анђело Фјоре Тартаља, који је од пре Нове године члан Адвокатске коморе Ниша, поднеће до краја недеље Вишем суду у Београду прву тужбу против НАТО алијансе.

Тужба ће бити поднета у име једног војног лица из главног града, које је током 1999. боравило на Косову и касније оболело од канцера, као последица бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тужиће НАТО због повреде права на живот, услед коришћења муниције са опасним пуњењем. До краја месеца сличне тужбе биће поднете и судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању.

Према речима Алексића, тужбе ће у почетку бити поднете у име људи који су се нашли у истоврсном правном положају као италијански војници, који су добили поступке пред тамошњим правосуђем: били су на гађаном подручју без адекватне заштитне опреме, јели су контаминирану храну и пили воду, користили прашњаве путеве и удисали штетне честице. Тек касније тужбе ће бити поднете и у име цивила који су у време НАТО бомбардовања живели на КиМ, у Врању, Бујановцу и Прешеву.

  • Колега Тартаља доказао је пред италијанским судовима присуство тешких метала код оболелих војника који су били на КиМ, а као последицу бомбардовања осиромашеним уранијумом. Он изазива карцином плућа, костију, мозга, као и леукемију. Суду ћемо доставити више од 70 италијанских пресуда и више од 180 доказа, вештачења, резултате истраге коју је спровела италијанска комисија, потврду Светске здравствене организације која се бави истраживањем рака о узрочно-последичној вези између канцера и уношења тешких метала кроз радијацију и контаминацију животне средине – објашњава Алексић.

Ту су и две пресуде Суда у Стразбуру против Уједињеног Краљевства и Турске, где је доказана веза између изложености деловању осиромашеног уранијума и рака. Доказни материјал су и резултати истраге Комисије УН за заштиту животне средине, као и пресуда Окружног суда у Београду из 2000. године, којом су челници НАТО осуђени на по 20 година. Она јесте укинута, али они нису правоснажно ослобођени, па случај није застарео.

  • Могуће је поднети тужбу против НАТО, јер она има својство правног лица. Тражићемо одштету за оболеле и очекујемо да она неће бити мања него у Италији, где је износила од 700.000 до милион евра по особи – каже Алексић.

ТАКСЕ

Заступници оштећених тражиће ослобађање од плаћања судских такси, пошто су због вредности спора оне астрономске. У првостепеном поступку биле би око 1.000 евра, а у жалбеном дупло више, што би онемогућило оштећенима приступ правди.

В. Црњански Спасојевић

Оставите Коментар