Премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти изјавио је данас да је приоритет његове владе да тужи Београд због наводног геноцида, јер, како је рекао, нема помирења без извињења и то ће бити тема у наставку дијалога.
Обраћајући се у парламенту, на посебној седници поводом Дана жена, којој су присуствовале и наводне жртве сексуалног насиља током последњег рата, Kурти је рекао да се његова влада „добро припрема да тужи званични Београд пред Међународним судом правде, али је додао да је то дуг пут“.

  • То ће бити дуг пут, јер желимо да будемо сигурни да ћемо бити успешни у том процесу. Али, почели смо да радимо у том правцу – рекао је Kурти.

Kурти је рекао и да ће у наставку дијалога са Београдом захтевати да званични Београд буде одговоран за све штете које је, како је казао, „претрпело Kосово, а тражиће и правду за жртве сексуалног насиља“.

  • До сада се о тим случајевима није разговарало у дијалогу са Србијом. Ми ћемо се потрудити да се то промени, јер не може бити помирења без извињења. Без кажњавања ратних злочина не може бити смирења – рекао је Kурти.

Kао премијер, казао је, има обавезу да ради на томе да наводни ратни злочини почињени од српских снага током протеклих сукоба буду кажњени. Према његовим речима, „ћутање и не чињење штите злочин“.

Оставите Коментар