Вјоса Османи дала интервју за ирски лист где је причала о односима са Србијом.

Kосовска председница Вјоса Османи изјавила је у интервјуу за ирске дневне новине „Ајриш тајмс“ да је приротет број један у дијалогу са Београдом питање несталих током рата.

„Kосово намерава да тужи Србију за геноцид и жели да њени лидери плате за злочине почињене током рата 1998/99. и за систематско угњетавање косовских Албанаца који су му претходили. Правда за 13.000 људи погинулих у сукобу, милион расељених или депортованих и 1.600 још увек несталих, требало да буде темељ за споразум који се тражи за нормализацију односа“, рекла је Османи, а преноси Kосово онлајн.

По њеним речима то би требало да буде услов да Kосово и Србија на крају приступе Европској унији.

Османи каже да је Kосово спремно да годинама чека на „квалитетан“ споразум, који осигурава „признање независности од стране Београда, без икаквих промена на тренутним границама“.

„Наш главни задатак је да говоримо у име жртава и њихових породица. Дакле, нестале особе су нам на првом месту. Такође и ратне одштете за сва разарања која је Србија проузроковала на Kосову, и то не само током рата, већ од 1989. године“, поручила је Османи у интервјуу за ирски лист.

Додала је да косовски представници сада анализирају историју разговора са Србијом уз посредовање ЕУ, како би припремили будуће преговоре о побољшању живота грађана Kосова и обезбеђивању „кључне компоненте – узајамног признавања између Kосова и Србије и њихових тренутних граница“.

„Нема цене и притиска који ће нас натерати да одустанемо или одустанемо од тих принципа. Седећемо за тим столом само да бисмо могли да их гледамо у очи, како би нам се могли извинити за почињене злочине. Јасна је била воља и намера Србије да истреби и уништи народ.Дакле, ми ћемо се као земља припремити за случај геноцида почињеног од Србије чим будемо спремни за то, правно и у смислу доказа, јер су сведоци још увек живи, а докази постоје и то је јасно“, тврди Османи.

По њеним речима, када дође време да косовска делегација седне са председником Србије, прво питање биће питање несталих. Она сматра да је размена територија немогућа и сматра да председник Србије Александар Вучић „мора да докаже да је одвојен од Милошевићеве прошлости“.

„Мислим да сличну стратегију спроводи на различите начине. Очигледно не ратом и уништавањем и насиљем, већ другом стратегијом, која и даље има за циљ да заузме више територије и није стварно заинтересован за судбину људи“, устврдила је Османи.

Османи је истакла и да је њен тренутни приоритет да обезбеди вакцине против коронавируса за Kосово.

„Порука коју преносим свим међународним партнерима је да се ми не можемо фокусирати, а ни они, на дијалог док људи умиру. Вакцине су нам сада потребне, а не дијалог“, закључује Османи, преноси „Kосово онлине“.

Оставите Коментар