Професорка Правног факултета у Београду и чланица Српске академије наука и уметности (САНУ) Смиља Аврамов преминула је у 101. години у Београду, а велики део своје научне каријере посветила је и истраживању геноцида над Србима у Другом светском рату.

– МИ6 је још 1941. године подметнула Србима ону злокобну крилатицу – боље гроб него роб, а већ 1945. годне ширила тезу о надуваним јасеновачким злочинима као великосрпској измишљотини. Успели су у томе, па је преко српских комуниста у Србији била озакоњена забрана причања у школама о геноциду над Србима. То се може видети и на мом примеру. Године 1947. била сам запослена у Јавном тужилаштву Београда и затражила сам од шефа да ме пусти три дана како би у Загребу решила питање наследства као једина преживела после усташког покоља. Одбрусио ми је: „Доста о Јасеновцу, да твог оца нису заклале усташе, ми бисмо га убили јер је био буржуј!“ Ипак, отишла сам у Загреб, а по повратку чекао ме је отказ – написала је професорка Аврамов.

Проф. др Смиља Аврамов залагала се да се у Београду, на видном месту, подигне меморијални центар за све жртве геноцида у XX веку.