Упркос томе што је, како смо пренели, поновна сарадња владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) и њеног дугогодишњег коалиционог партнера Социјалдемократске партије (СДП) након предстојећих избора деловала као готова ствар, од поузданих извора у самом врху СДП сазнајемо да до тога изгледа ипак неће доћи!

Наиме, иако је бивши лидер, а садашњи почасни председник СДП Ранко Kривокапић од руководства ДПС добио понуду да након избора буде постављен на дипломатску функцију, али не на било којој дестинацији, већ, ни мање ни више, за амбасадора Црне Горе у Вашингтону, он је то, иако већ дуже време не обавља званичне политичке функције, схватио као потцењивачки гест владајуће партије, с обзиром да је очекивао далеко вишу и утицајнију позицију. Након тога, а будући да и даље представља својеврсну сиву еминенцију у СДП, Kривокапић је председници странке Драгињи Вуксановић Станковић сугерисао да не прихвати понуду ДПС. То се практично подударило са понудом опозиције Станковићевој да, уколико прихвати да након избора заједничким снагама сруше режим ДПС, њен супруг Ивица Станковић, актуелни в.д. врховног државног тужиоца, остане на овој функцији.

Иако је Станковићева истоветну понуду претходно добила и од ДПС, након консултација са Kривокапићем преломила је да ће СДП са опозицијом ићи против ДПС “до краја”!

Kако се да видети, ДПС је уочи избора суочена са константно нарастајућим проблемима – од унутарстраначких сукоба, појаве масовног ишчлањивања из странке и упитних досадашњих сигурних гласова, све до очигледне пропасти већ договорених коалиционих аранжмана, попут овог са СДП. Нема сумње да ће то опозицији пружити додатан ветар у леђа да на изборима коначно сруши аутократско-клептократски режим ДПС, и грађанима Црне Горе донесе дуго очекивану слободу и демократију.

Оставите Коментар