Извоз робе са Kосова у европске земље доноси зараду од једва 300 милиона евра годишње, док увоз страних производа Kосово кошта више од 3 милијарде евра сваке године

Албански званичници са Kосова тврде да су таксе од 100 одсто на робу из Србије и БИХ погодиле мету и омогућиле развој домаће привреде. Међутим, бројке говоре сасвим супротно.

Привредна комора тзв. Kосова спровела је истраживање о утицају такси на локалну привреду у периоду од 21. новембра до 5. децембра ове године, и, како кажу, резултати су врло охрабрујући.

Лумније Ајдини, директор Привредне коморе Kосова, је за радио Слободна Европа рекао како су таксе имале позитиван утицај и да се домаћа производња од њиховог увођења повећала за око 25 одсто.

– Највеће повећање је у грађевинском сектору где се домаћи утицај повећао за 40 одсто, у прехрамбеном сектору повећање је 25 одсто, транспорту 20 одсто, а у трговини за 5 до 10 одсто. Свакога дана проширујемо своје капацитете и запошљавамо нове људе, што је знак да су мере уродиле плодом – тврди Ајдини, који такође каже да би влада требала да више помогне локалним привредницима разним субвенцијама уместо да их гуши, али и да би требало да преиспита укидање такси на одређене производе:

– Тражио сам од владе Kосова да скине таксе са пшенице, кукуруза, брашна, уља, детерџента и других битних производа који утичу на потрошачку корпу. Kао и да више помогну домаће фирме. Такође, да би се спречило шверцовање, тражили смо да се на граници са Србијом повећа број полицајаца у контроли – каже Ајдини.

Министар за привреду и индустрију у влади тзв. Kосова Ендрит Шаља, тражио је од локалних произвођача да максимално повећају квалитет своје робе како се не би осетиле последице увођења такси Србији. Што само доказује да су косовски потрошачи и даље окренути српским производима и да немају поверења у локалне произвођаче.

Зато Kосово, према истраживању локалних статистичких агенција, наставља да се суочава са огромним дефицитом.

Због катастрофално лоше производње, извоз робе са Kосова у европске земље доноси зараду од једва 300 милиона евра годишње, док увоз страних производа Kосово кошта више од 3 милијарде евра сваке године.