Војска која се налази у овој бази је снабдевена свим неопходним потребштинама, и може месецима да функционише у потпуно аутономном режиму рада. Ради се о комплексном систему у коме се налази ултра-савремени медицински центар, најспособније логистичке и безбедносне службе, читав низ објеката који обезбеђују пун комфор војника који су хиљадама километара далеко од отаџбине.

Руски војници који се налазе у ваздухопловној војној бази „Хмејмим“ у Сирији у потпуности су обезбеђени свим неопходним елементима који им обезбеђују комотан боравак на терену, који се хиљадама километара налази далеко од отаџбине, у веома специфичним климатским условима. О томе, како је организовано снабдевање и сам боравак у овој бази новинаре интернет портала ТАСС су упознали представници руске армије.

Храна које се служи у војној бази „Хмејмим“ је руског порекла, и чине је најквалитетније намирнице из ове земље. У суштини, она се у Сирију допрема војним транспортима, док се поврће и воће набавља из локалних извора. Специјална фитосанитарна служба проверава безбедност ове хране у лабораторијама, где се утврђује евентуално присуство радиоактивних честица и садржај нитрата.„Као што видите, у последња три инспекцијска надзора садржај нитрата у храни је мањи од дозвољених норми“- рекао је начелник санитартне службе Александар Лапиков, док је надгледао процес провере тек набављене хране.

Специфика ове базе је да она и без дотура хране из Руске Федерације или уопште из локалних извора, може без икаквих проблема да функционише неколико месеци.Складишта за храну су обезбеђена довољним количинама флаширане воде и енергетски веома јаких сувих оброка, који се састоје од говеђег и пилећег меса, са пиринчем и зеленим грашком.

За руске војнике, који се налазе у земљама који су карактеристичне по високим температурама, као што је то случај са Сиријом (температура зна често да оде преко 50 степени Целзијуса), сашивена је специјална форма униформе од веома лаких материјала. „Веома важан елемент који се налазе у склопу униформе су шортсеви, који се овде често носе уместо панталона. Они су веома употребљиви за нормално функсионисање особља у бази“- рекао начелник војне економске службе Андреј Боршаков.

Војници на располагању имају специјалне сервисе у којима могу да оперу и испеглају своју одећу. У овим сервисима се налазе машине за прање веша. У продужетку овог комплекса се налазе и веома функционална купатила са туш кабинама, затим група објеката са руском и финском сауном.

Медицински центар

Нови медицински центар који се налази у оквиру војне базе „Хмејмим“, напаја се електричном енергијом коју генерише из сопствених извора, поседује аутономну мрежу састављену од клима уређаја и система за пречишћавање ваздуха, као и резерве воде које се налазе у специјалним контејнерима.

Овде се налазе сва неопходна општа и специјалистичка одељења за комплетну обраду и збрињавање пацијента. У сваком моменту се може урадити рентген који се састоји од изузетно софистицираног и компактног рачунарског комплекса који попут најмодернијих апарата који можемо да видимо на врхунским клиникама, функционише и у пољским условима. Овде се такође налазе и савремени ултразвучни дијагностички апарати највише класе као и аеромедицински модул, помоћу којег се у транспортном одсеку авиона може образовати реанимацијоно одељење за пребацивање пацијената који се налазе у критичном стању. Поред тога, специјална апаратура омогућава обраду екстерних узорака крви, што је веома важно у ургентним ситуацијама.

Противпожарна безбедност

Овом сегменту безбедности се посвећује нарочита пажња. Скоро сваки дан ватрогасна служба изводи тактичка увежбавања са великим бројем различитих сценарија. Треба истаћи да је ова служба састављена од најбољих ватрогасаца који су селектирани са простора целе Русије. Поред реализације стандардних задатака, руски специјалисти сваког месеца изводе заједничку вежбу са својим сиријским колегама, где размењују најновија искуства.

„У оквиру ваздухопловне базе „Хмејмим“ образоване су две у потпуности опремљене и врхунски оспособљене екипе ватрогаса, који у сваком моменту могу да реагују и угасе било какав пожар. Њихово људство се састоји од пробраних и искусних професионалаца“- рекао је начелник службе за противпожарну безбедност авио-базе Хмејмим мајор Константин Нилињин.

О авио-бази „Хмејмим“

У августу 2015.године између две савезничке земље је потписан споразум у којем је легитимна сиријска влада дала на употребу инфраструктуру аеродрома Хмејмим за потребе руске војске. У септембру исте године на овај аеродром се разместила оперативна ловачко-бомбардерска група Ваздушно-космичке војске, која је одмах отпочела са операцијом ваздушних удара против терористичких формација које су извршиле агресију на Сирију.

За опслуживање њеног несметаног функционисања на простору ваздухопловне базе су образовани системи материјално-техничког, инжињеријског и техничког обезбеђења.

Оставите Коментар