Два графита су исписана на две зграде које се налазе на удаљености једна од друге од 50 метара.
У Бечу су се појавили србомрзачки графити, на које је Амбасада Србије реаговала нотом аустријском Министарству спољних послова и Министарству унутрашњих послова и затражила реакцију аустријских власти.

grafiti
  • Не са малим изненађењем смо утврдили да су се у 12. бечком округу (Мајдлинг) појавила два графита која са собом носе један шовинистички слоган и једну србомрзачку поруку, коју тешко да Беч може да прихвати и поднесе – истиче амбасадор Србије Небојша Родић.

Једна порука је „Србе на врбе“ уз усташки симбол, а друга „Смрт псима и Србима“.

Он указује да је тако нешто недопустиво за Беч, град који је означен као један од најквалитетнијих за живљење, што значи да мора да пружа и мултикултуралност, као и саосећање за припаднике свих вера и нација које живе на земљи.

  • Посебно за нас Србе оваква порука уноси један додатни немир, с обзиром на то да је реч о једном слоганом који је настао доста давно, пре више од 100 година, али је своју препознатљивост на неки начин стекао током Другог светског рата, када је био један од најпрепознатљивијих усташких слогана – подсећа Родић.
grafiti

Таква порука плаши и збуњује грађане који живе у погођеној бечкој општини, али и у целом Бечу и Аустрији и не може остати без реакције званичних државних органа, додао је он.

Родић је најавио да ће тражити разговор и са градоначелником Беча Михаелом Лудвигом, пошто је исказао у више наврата спремност за продубљење сарадње са званичном Србијом и људима који су пореклом из Србије, а живе и раде у Бечу.

Ова порука је, према амбасадору Родићу, лош сигнал у тренуцима када Србија незаустављиво напредује ка ЕУ и када је сва политика коју Србија води, а то је пре свега политика која нема ничега конфликтног са земљама бивше Југославије, политика економске експанзије и уношења стабилности региона Југоисточне Европе.

Србомрзачки графити су исписани током прошле недеље, а амбасада је одмах реаговала и изашла на терен.

Два графита су исписана на две зграде које се налазе на удаљености једна од друге од 50 метара, а у међувремену неко је прецртао реч Срби.

Родић очекује да полиција покуша да утврди време и аутора графита, уз претпоставку да на објектима и зградама у околини постоје видео уређаји који, у томе, могу помоћи.

Оставите Коментар