Удружење „Тесла на Ђетињи“ већ седму годину подсећа на Теслина дела на дан његовог рођења 10. јула. Окупља научнике, уметнике и младе посвећене науци и промовише вредно културно-историјско наслеђе града. Због епидемије коронавируса ове године „Тесли у част“ неће бити окупљања код хидроцентрале „Под градом“, прве у Европи, а друге у свету, направљене на Теслиним принципима наизменичне струје.

  • На доступним сајтовима, као и на видео биму постављеном на платоу хидроцентрале, на локалним и регионалним телевизијама емитоваће се кратки филмови и свечану академију у новом формату – прилагодјену ситуацији. Прлазници могу застати и гледати филмове, али на одређеним растојањима – рекла је Јелена Божовић иу Удружења „Телса на Ђетињи“.

Гошћа овогодишњег догађаја Мирјана Прљевић, међународни саветник за стратешко позиционирање, оснивач и директорка „ТЕСЛИАНУМА“, рекла је да потребно повезивање, препознавање вредности које делимо и тако остварили економску сарадњу и технички направити нове патенте.

Врсни познавалац Тесле инжењер Горан Марјановић је рекао да је хидроцентрала „Под градом“ немерљиво културно и научно благо не само Ужица и Србије, већ цивилизације.

Хидроцентрала на Ђетињи „Под градом“ је на том месту направљена пре 120 година на предлог чувеног професора Велике школе и пионира електрификације у Србији Ђорђа Станојевића.

Као изасланик Министарства народне привреде дошао је у Ужице 1898. године и обишао клисуру Ђетиње и место на ком је требало да се гради ткачка фабрика. Нашао је да у кориту Ђетиње има довољно водене снаге за покретање турбина и производњу електричне енергије која би покретала ткачке разбоје, а при том и осветљавала град. Тек тада је одлучено да се хидроцентрала гради.

З. Г.

Оставите Коментар