Новаја Газета тврди да су чеченске власти отвориле неколико таквих логора у којима хомосексуалце чека смрт или су присиљени да обећају да ће напустити републику

Reuters/AP


У Чеченији је отворен први концентрациони логор за хомосексуалце у свету откако је Хитлер отворио логоре 1930-их година, а борци за људска права тврде да су затвореници тамо подвргнути мучењу електрошоковима и батинама до смрти, пише данас Дејли мејл.

Један од оних који су успели да побегну из чеченског логора каже да затворенике туку како би открили имена других припадника геј заједнице.

Лист Новаја Газета је прошле недеље писао да је 100 мушких припадника геј популације ухапшено, док су тројица убијена у Чеченији при чему су, како наводи, многи међу ухапшенима познате локалне телевизијске и верске личности.

Чеченски лист тврди да је председник Разман Кадиров, иначе савезник руског председника Владимира Путина, наредио те оштре мере, док чеченске власти званично негирају да је дошло до хапшења. Кадиров је увео низ строгих исламских закона у ту већински муслиманску републику и већ су га више пута оптуживали за кршење људских права.

AP Photo

Новаја Газета тврди да су чеченске власти отвориле неколико таквих логора у којима хомосексуалце чека смрт или су присиљени да обећају да ће напустити републику.

Један од логора се, наводно, налази у бившој војној бази у граду Аргуну.

– Хомосексуалце хапсе и одводе их, а ми покушавамо да их евакуишемо из логора. Неки су сада напустили регион – рекла је за Мејл онлајн Светлана Захарова из руске ЛГБТ мреже.

Према њеним речима, они који су успели да побегну из логора кажу да су тамо сви затворени у истој просторији, 30 до 40 њих, а муче их електро-шоковима и немилосрдно туку, понекад до смрти.

Један од одбеглих затвореника тврди да је, пре него што је затворен у један од логора, био присиљен да плаћа мито чеченској полицији у висини од више хиљада рубаља сваког месеца како би преживео.

Александер Артемјев из Амести интернешенела у Русији, позвао је, у изјави за електронско издање британског листа, руске власти да истраже ове наводе, истакавши да су хомосексуалци у Чеченији на удару сурових мера и свакодневног прогона, али се боје да о томе говоре.

– Они морају да се или крију, или да напусте републику – каже Артемјев.

Руски медији тврде да су ухапшени старости од 15 до 50 година, док Њујорк тајмс пише да хомосексуалци у Чеченији бришу своје профиле на друштвеним мрежама након што су се појавили наводи да власти покушавају да их намаме на састанак и потом их ухапсе.

Извор: informer.rs