Сезона слава, после Божића, најважнијег породичног празника код Срба, у пуном је јеку. Ово је време када окупљамо своје најмилије и са њима славимо заштитника дома и породице.

Међутим, иако је у хришћанском духу да се слава обележи скромно, последњих деценија сведоци смо правих гозби које се праве у част овог породичног празника, а неретко се дешава да домаћини од тога направе прави спектакл, па често позову и трубаче. Ту су и незаобилазни поклони које гости доносе домаћинима, а који су из године у годину све луксузнији, а понекад и прилично чудни.

Шта поклонити некоме код кога идете на славу? Ако мислите да ово и није дилема и да се „зна“ шта се носи на дар за крсну славу, заправо сте у мањини. Поклони из године у годину постају све луксузнији, али и бизарнији. Тако се догађају ситуације да жене из слављеничке куће добијају веш, козметику, есцајг, домаћини чарапе, кошуље и патике, а и на децу се не заборавља па су ту луксузне играчке и сличне ствари.

Све ово светлосним годинама је далеко од онога што слава треба да представља!

Слава – крсно име, крсна слава или свети је прастари народни обичај прославе заштитника дома и породице. Највише присталица има веровање да је слава христијанизовани облик старог словенског празника посвећеног митском претку породице или породичним прецима уопште. Славити славу значи одржавати везу са прецима и пореклом.

На дан славе у дом долазе чланови породице и пријатељи да са домаћином, у љубави и весељу, прославе свеца заштитника тог дома.

А шта су људи који су некада ишли у госте за славу носили домаћинима?

Што се поклона тиче, у давна и скромнија времена, на поклон се носило оно што су гости ручно израдили – колачи, тесто, хлеб, али прикладно је било и вино, ракија, јабуке, брашно… Укратко, нешто што они који иду у госте већ имају и што их неће много коштати.

Kао пригодан поклон могао је да прође и неки ручни рад – везени столњак, миље или гоблен, нарочито ако дар долази од девојке стасале за удају која жели да се „покаже“.

Према овим обичајима, и данас би много прикладније било домаћину на поклон донети боцу пића или шећер, кафу, ратлук и сличне ствари. Суштина је у скромности, и у томе да се дародавац не баца у трошкове, јер то није ни потребно.

Слава је увек празник који окупља породицу и пријатеље који око трпезе размењују шале, приче и анегдоте. Све је у добром расположењу и незаобилазну чашицу (или две).

Оставите Коментар