Распоп и директор НВО “Црногорска православна црква“ Михаило Дедеић, коментаришући изјаву вицепремијера Дритана Абазовића да је стављена тачка на Закон о слободи вероисповести, рекао да њу може ставити само Уставни суд, који ће морати да одлучи да ли је усвојен на законит начин и да ли је негов садржај законит.

“Скупштина која га је донијела није имала кворум а садржина му је противуставна. Усаглашен је са интересима цетињске филијале Београдске патријашије, боље рећи Србије, и омогућава јој да у власништво упише сву црногорску црквену имовину и културну баштину”, тврди распоп Дедеић.

Први човек такозване Црногорске православне цркве поново је окривио Српску православну цркву и Србију, да желе да отму „држвану имовину од Црне горе“.

Према његовим речима, нема тога суда који ће Закон о слободи вероисповести огласити законитим, као што, како истиче, „не може бити ни црногорске државе с духовном окосницом Српском црквом“.

“Та црква за 103 године духовне окупације Црне Горе није била кадра да развије љубав међу вјерама и нацијама, али јесте да створи међувјерску и међунационалну мржњу која пријети грађанскоме миру. У томе има очиту и неподијељену подршку Владе. Чак тврди да има 800 година традиције на овоме простору, иако Црногорска црква може показати и доказати да су је до 1918. године стотинама година признавале све православне цркве и црногорска држава. Њени експоненти, министри које је промовисала, изабрала и устоличила данас насрћу и на све црногорско, с намјером да га затру”, нагласио је Михаило.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Такође осврнуо се и на јучерашњи инцидент на Цетињу, када је група запослени на ФЦЈК у борби против „фашизма“ а у циљу очувања тзв. црногорског језика направила протестни скуп на са порукама и паролама упућеним новој власти, председници УО Универзитета Црне Горе итд.

Почели су, како каже, од Факултета за црногорски језик и књижевност на Цетињу с циљем да га укину.

“Умишљају да тако могу укинути једно од обиљежја црногорскога идентитета – црногорски језик. Њиме говоримо, говорићемо а у цркви се служи и служиће се на црногорском језику док је свијета и вијека и о томе неће одлучивати ни Србија ни Српска црква“, закључио је распоп Дедеић.

Подсетимо да је Мираш рашчињен, предат проклетству и враћен у ред лаика одлуком Васељенског Патријарха Вартоломеја I и Светог Синода Православне Васељенске Патријаршије од априла 1997 године.

Оставите Коментар