Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву против Општине Будва због намере да обнови спомен-обележје српском краљу Петру Kарађорђевићу у том граду и обнови, како наводе, спомен-обележја српској окупационој војсци, јер је то, кажу, у супротности са Законом о спомен-обележјима, а у вези са кривичним делом изазивања националне мржње
Црногорски покрет, како наводе, захтева од партија, које чине коалициону власт у Будви, а које себе сматрају процрногорским и идепендистичким, „да онемогуће овакво субверзивно и непријатељско понашање према Црној Гори и Црногорцима и локалним властима у Будви“, пренео је портал РТЦГ.

Уколико то не учине, поручују, биће сматрани делом антидржавних и антицрногорских снага у Црној Гори.

Црногорски покрет такође тражи од надлежних органа да се покрене поступак враћања имена Петровцу, које се пре 2. фебруара 1919. године звало Kастел Ластва. О стварном расположењу грађана Kастел Ластве, да њихов град понесе име окупатора Црне Горе Петра Kарађорђевића, најбоље говори што су у тадашњем Петровцу убедљиву победу на изборима 1920. године однели комунисти, тако да је Петровац био прва комунистичка општина на јадранској, југословенској обали. „Да не заборавимо да је тај исти краљ Петар забранио федералистима да учествују на изборима, а да су српски ројалисти убедљиво поражени. Толико о вољи грађана Kастел Ластве да им се промени име у име које нажалост носи до данашњих дана. Свим градовима у Црној Гори су враћена њихова стара имена, осим Петровцу. Заиста морамо да се питамо зашто је то тако, ако знамо да се ради о човеку који заслужује пре свих осталих да му се име заувек избрише из било којег топонима у Црној Гори“, поручили су из те странке.

Општинска власт у Будви расписала је конкурс за санацију спомен-обележја српском и југословенском краљу Петру Kарађорђевићу који се налази код фонтане, ван градских бедема.

– Санациони радови обухватају чишћење и конзервацију спомен-обележја, уређење околног простора и постављање информативне табле. Вредност радова је 5.000 евра. Иста власт је пре неког времена очистила и санирала спомен-обележје уласку српских окупационих трупа у Будву 1918. године, које се налази изнад Вељих врата Старог града, које је постављено 1931. године. На њему пише: ‘На успомену доласка храбре победоносне српске војске, која после јуначких победа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. године. Поставља општина Будва’ – подсећају из Црногорског покрета.

Они се позивају на члан Закона о спомен-обележјима у којем, како наводе, стоји да је „забрањено подизати спомен-обележја за догађај који означава губитак слободе или независности Црне Горе“, а ставом 7 и лицу које је у историји Црне Горе имало негативну улогу.

– Цела династија Kарађорђевића, укључујући и краља Петра, и српска војска симболи су пропасти и уништења Црне Горе и на њих се односе ова два става Члана 10 поменутог Закона. Та династија, силом српске војске и њеног оружја, 1918. године је уклонила црногорску династију Петровић-Његош с државнога трона, укинула црногорску државу и Црногорску цркву и узроковала пропаст земље. Последице су застрашујуће и изазивају контроверзе, спорове и сукобе до данашњих дана, дестабилизују политичке прилике на начин који спречава државу да се уреди у политичком, економском, привредном и сваком другом погледу – наводе из Црногорског покрета.

Kао најтеже последице набрајају грађански рат који је трајао од 1919. до 1928. године с великим жртвама и много попаљених домова, опште заостајање земље у образовном, културном и привредном смислу, беспоштедна пљачка свих црногорских ресурса и језичка, културна и политичка асимилација становништва.

Затим додају да величање окупације, окупационе војске и лица која их оличавају, у овоме случају српске војске и краља Петра Kарађорђевића, није само увреда за Црногорце као слободарски народ, него индиректни јавни позив на насиље и мржњу према њима.

Због свега тога, наводе из Црногорског покрета, Тужилаштву су предложили да покрене поступак против општине Будва, због подстицања међунационалне нетрпељивости и мржње, провокације упућене припадницима црногорске нације и обнављања спомен-обележја које, сматрају, слави окупацију, окупациону војску и краља Петра који их оличава.

Предложили су и покретање поступка за уклањање спомен-плоче изнад улазних врата од Града и спомен-обележја краљу Петру Kарађорђевићу, а да се Општини Будва одреди казна која одговара тежини дела.

Сматрају да се мора имати у виду да је против ње већ једном инициран кривични поступак због слављења подгоричке Скупштине и датума њенога одржавања, који је у вези с пропашћу Црне Горе.