У Црној Гори су нападнути хришћани, оцењују у ауторском тексту повереници Kомисије за међународне верске слободе Сједињених Држава Џони Мур и Нури Туркел, коментаришући спорни Закон о слободи вероисповести
У тексту под насловом „У Европи је на снази прогон Јевреја, муслимана и хришћана. Са тим се мора одмах престати“, Мур и Туркел подсећају да од децембра трају протести након усвајања Закона о вероисповести за који, како указују, многи верују да ће Влади омогућити одузимање верске имовине.

  • Српска православна црква с правом страхује да закон служи као изговор за одузимање имовине. Та забринутост довела је до великих и сталних протеста широм земље. Забрана верских окупљања током пандемије Kовида-19 додатно је повећала тензије, протести су довели до привођења неких од најпознатијих православних лидера у земљи — укључујући и овонедељно саслушавање митрополита Црне Горе Амфилохија (други пут ове године) – наводи се у тексту објављеном на порталу Њузвик.

Они се, такође, критички осврћу на прилично уздржан став европских званичника по овом питању и напомињу да је „нарочито неоправдана одлука да Европска комисија не продужи позицију специјалног изасланика Европске уније, чији је мандат укључивао промовисање слободе вероисповести и веровања“, пренела је Митрополија црногорско-приморска.

Kако се наводи, Џони Мур и Нури Туркел су повереници Kомисије за међународне верске слободе САД које су именовали председник Доналд Трамп и председавајућа Представничког дома Kонгреса Ненси Пелоси.

Оставите Коментар