Нема средњовековног српског владара који је значајнији за Град Београд од деспота Стефана Лазаревића (1377-1427).

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу, рад вајара академика Светомира Арсића Басаре, који ће се налазити на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана, биће откривен 19. априла, изјавио је Горан Весић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Споменик је израђен по идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре, на основу постојећег вајарског дела овог аутора изложеног у поставци Историјског музеја Србије. Висина споменика, који ће бити изливен у бронзи, износиће четири метра без постамента, док ће постамент, такође у бронзи, бити висок свега девет центиметара, како би се омогућила боља интеракција грађана с вајарским делом. Деспот Стефан је приказан са типичним атрибутима средњовековног владара, као велики јунак и вешт ратник, али је истовремено наглашена духовна и интелектуална страна његове изузетне личности. У десној руци држи спуштен мач, који припада типу великог витешког мача са продуженом дршком какав се користио у Србији крајем 14. века и био у употреби у 15. веку, а у левој руци држи књигу. Сам споменик одише снагом и одлучношћу коју је деспот Стефан поседовао – објаснио је Весић.

Нема средњовековног српског владара који је значајнији за Град Београд од деспота Стефана Лазаревића (1377-1427), оценио је Весић.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću
Foto: Beoinfo
  • Важио је за прагматичног, мудрог и успешног војсковођу. Био је велики покровитељ уметности и културе. Уз свестрано образовање, просветитељску активност и песништво, деспот Стефан је готово нестваран спој витешке храбости, раскошне интелигенције, богатог образовања и изузетне духовне и физичке лепоте. Под његовом влашћу, Београд је 1404. године постао први пут у историји престоница Србије. Од тада Београд постаје трајни политички, културни и идентитетски центар српске државе. У својој повељи Београду деспот Стефан је написао: „Нађох најкрасније место од давнина, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео. Саздах њега и посветих га Пресветој Богородици“.

Од ове године, одлуком Скупштине града Београда, Награда града Београда носи назив „Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић“, а сви добитници уз повељу добијају у статуу коју је радио академик Басара, најавио је Весић.

  • Зато је свечано откривање споменика деспоту Стефану Лазаревићу планирано је у оквиру манифестације „Дани Београда“, која ће се одржати од 16. до 19. априла – рекао је Весић.

Оставите Коментар