Сједињене Америчке Државе су се обратиле Мађарској у вези са привременим распоређивањем америчких трупа у тој земљи.

То је изјавио мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на брифингу за новинаре који је одржан уживо на његовој Фејсбук страници.

Министарство одбране Мађарске води разговоре о том питању, додао је Сијарто.

Украјинско питање

Последњих месеци односи Русије и Запада постали су још напетији. Вашингтон и Брисел оптужују Москву да припрема инвазију на Украјину и, у том контексту, јачају своје присуство у источној Европи.

У Русији одбацују све оптужбе и подсећају да Кијев не поштује Минске споразуме: украјинске власти су концентрисале половину трупа близу контакт линије и пуцају на припаднике устаничких снага из забрањеног наоружања.

Кремљ и Министарство спољних послова су више пута истицали да је циљ дезинформација о „агресији“ да се појачају војне снаге у близини руских граница. Такође су додали да су главни узрок ескалације – дејства САД и НАТО-а, који Украјину „пумпају” оружјем, подстичући је на тај начин на војне авантуре.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза.

Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.

Сједињене Америчке Државе и НАТО у среду су предали Русији одговоре на предлоге о безбедносним гаранцијама.

Оставите Коментар