Русија игра важну улогу у намерама да се заустави либијска криза и прича с учесницима свих страна, укључујући и Сеифа ал Ислама Гадафија, сина покојног Моамера Гадафија.

Москва показује ново интересовање у Либији, можда изазвана питањем да ли ће та земља можда завршити у рукама још једног Гадафија за промену.

Микхаил Богданов, руски заменик министра одбране је 4. децембра примио је у Моксви, либијског изасланика самог Гадафија. Делегацију је водио Мохамед ал Годи, бивши министар инфраструктуре, током владавине Моамера Гадафија.

Сеиф ал Ислам је био омиљени син покојног Гадафија и њего наследник након смрти 2011. године.

На питање да ли је Москва обећала подршку, дао је одговор: “Руси су на дистанци од свих либијских фракција и примили су делегацију из Либије.”

То је био први пут откако је завршен либијски цивилни рат да се руски званичници јавно сусретну с представницима Гадафија. Током тренутног сукоба, од 2014. године, државу контролишу групе које су биле опозиција Гадафију.

Али Москва је увек остала по страни када су у питању Гадафијеве присталице. Али Бујазија, бивши министар информисања рекао је: “Руси су заинтересовани за судбину Либије и желе да неко из Гадафијеве породице посети Москву”.

Бујазија је у Немачкој у егзилу. “Руси некако делују неактивно по питању бившег режима.”

– Отишли смо да пренесемо поруку Сеифа ал Ислама председнику Путину и да му се захвалимо што нас је примио да дискутујемо о ситуацији у Либији.

Гадафи је презентовао “своју визију решавања кризе, према плану УН без утицаја страних сила.”

У мају 2011. прихваћена је идеја коју је предложио тада старији Гадафи како би се зауставио рат у Либији. УН јединице сада имају сличну идеју. План је да одржи интерлибијска конференција средином јануара 2019., али није одређен тачан датум.

Састанак би требао да буде сигурносна опција за изборе који се планирају за пролеће.

Званичници из УН мисије у Либији нашли су могуће локације конференције, укљућујући и Бани Валид, југозападно од Триполија. Одабрани град биће посебно осигуран и сви ће имати једнак приступ.

Русији је требало неко време да оживи интересовање по питању либијске кризе и направила је занимљив корак- руски премијер Димитри Медведев учествовао је на конференцији о Либији 2. новембра у Палерму.

Русија је одржавала регуларне контакте с различитим партијама Либије, укључујући и Гадафија. Лев Денгов, који је на челу руске контакт групе у Либији, рекао је: “Сеиф ал Ислам Гадафи нас је данас контактирао као учесник процеса о договору око Либије.” Амбиција гадафија изгледа да игра велику улогу у мирењу народа.

Други извор у руском министарству страних послова каже: “Русија мисли да је Гадафи позитиван и да има огромну подршку народа. Зато је важно да причамо с њим и да га укључимо у договор о Либији.”

Богданов каже да Гадафи и даље мора да се бори пре него што почне да води народ након избора. И даље га тражи ИЦЦ (Интернационални криминални суд) који га оптужује за злочине против човечности током побуне против оца.

У протеклих неколико година, Русија је била презаузета кризом у Сирији, како политички тако и војно, али није дизала руке од Либије. Тачно је да Москва није користила вето да би заштитила Либију када је веће дало одобрење да се користи сила против режима 2011. године. НАТО војска интервенисала је и то је пролонгирало сукоб и уништило Гадафијев режим.

Подршка иностранства Гадафију је дугорочан процес. Ипак, остаје нејасно да ли ће се Гадафи кандидовати. “Прерано је за то”, кажу из Гадафијевог тима.

Шта год да се деси, директни јавни уговор између кључних земаља као што је Русија и присталица бившег режима је критична за било какав политички договор у Либији. Присталице Гадафија, без обзира колико су подељене, су јака сила у Либији и узели су у разматрање интернационалне интересе у стабилизацији Либије, седам година након почетка хаоса у овој земљи.

Нејасно је да ли ће Гадафи играти главну улогу у новој Либији. Много тога индикује да ужива јаку подршку народа, као глас потенцијално способан да помири све разлике у земљи.