На Kосову и Метохији је у току литија која се одржава у знак подршке одбрани српских светиња у Црној Гори. Kолона дуга око три и по километра креће се од Цркве светог Ђорђа у Звечану до Храма светог Димитрија у Kосовској Митровици

Данас, по први пут, литија се организује и на северу Kосова. Успут се литији придружило и много старијих људи, па је број нарастао до 15.000 учесника.

Након литија у Новом Пазару и Грачаници, Епархија рашко-призренска данас, у знак подршке Митрополији црногорско-приморској и православним верницима у Црној Гори организује и литију на северу.

Литију предводи епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, а у њој учествују и представници Српске листе.

На челу литије младићи носе транспарент на ком пише “Не дамо светиње”.

Епископ рашко-призренски Теодосије позвао је раније током недеље грађане, не само из Звечана и Kосовске Митровице, већ и из других општина са севера Kосова, да се придруже литији и молебану и на тај начин искажу подршку за очување српских светиња у Црној Гори – Острога, Цетињског манастира, Мораче и других цркава.

Ово је трећа литија у организацији Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, међутим, њени клерици су пружали подршку литијама и у Црној Гори. Тако је игуман манастира Драганца, Иларион (Лупуловић), средином овог месеца предводио једну од литија у Подгорици, а у његовој пратњи био је и отац Петар из манастира Високи Дечани, док су претходно владика и свештенство учествовали на скуповима у Подгорици.

Оставите Коментар