Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састаће се данас у Москви са својим колегом, начелником Генералштабa Оружаних снага РФ Валеријем Герасимовим. Теме планираних разговора требало би да обухвате питања досадашње војне сарадње.

Србија ће у оквиру војно-техничке помоћи добити од Русије 30 тенкова Т-72Б-3 и 30 модернизованих лаких оклопних возила БРДМ-2, од којих су неки већ стигли у нашу земљу.

Подсетимо, договор о испоруци ловаца МиГ- 29, тенкова и оклопних возила постигли су 2016. године председник Србије Александар Вучић и руски министар одбране Сергеј Шојгу. Авиони су предати Србији 20. октобра 2017. године, на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

Делегација Војске Србије, на челу са генералом Миланом Мојсиловићем, борави у Русији где је присуствовала отварању Међународних војних игара и форуму „Армија-2020“, највећој изложби оружја, муниције, војне и специјалне технике и опреме у свету, на којој је више од 1.500 компанија изложило преко 28 хиљада експоната – оружја, војне и специјалне технике.

Генерал Мојсиловић је изразио жаљење што због недостатка времена није успео да обиђе и види све оно што, како је рекао, „Армија“ може да покаже. На питање које наоружање је на њега оставило најјачи утисак, генерал је рекао:

„Дефинитивно је оклопно механизовани део доминантан – то су сложени борбени системи, а такође и ваздухопловство има чиме да изађе пред свет. То су нека савремена техничка решења која заиста импресионирају, ако ништа друго оно макар кад читате“, рекао је генерал.

Генерал Мојсиловић је оценио да је форум „Армија“ добра прилика да се сагледају и правци развоја наше одбрамбене индустрије.

„Ово је добра прилика да се компаративно погледају многе ствари што ради наша одбрамбена индустрија и могу да кажем да имамо добар правац, да су наше амбиције које су преточене у одређена технолошка решења на добром путу и не бисмо се постидели чак и да наша средства овде изложимо и да се равномерно такмичимо са другима.Наравно, ово је и прилика да и многе друге земље не само виде где стоје, него да једноставно можда и своја, условно речено, опремања усмере у неком савременом правцу“, рекао је генерал Мојсиловић.

Форум „Армија“, који ће трајати до 29. августа, ове године се одржава на око 70 локација у различитим регионима Русије, а главни програм се одржава у парку „Патриот“, на војном полигону „Алабино“, аеродрому „Кубинка“ и језеру Комсомољско, на шездесетак километара од Москве. Укупна површина статичке експозиције износи 320 хиљада квадратних метара, што је за 60 хиљада квадрата више него прошле године.

1 KОМЕНТАР

  1. Vojna saradnja sa bratskom Rusijom se podrazumeva jos od 1999 Nato EU zlocinacke agresije nad Srbijom ipak je vrlo potreban Srbiji vojni savez sa Rusijom i ODKB i ne samo vojni savez vec sveobuhvatni ekonomski,industrijski,zdrastveni savez.Od 1999-2020 i jos uvek traje vojna Nato EU okupacija juzne Srbije Kosova i Metohije.

    Krajnje je vreme da vlada Srbije na celu sa Aleksandrom Vučićem radi kako je postojeci Ustav Srbije obavezuje i politicki u UN zahteva da se Nato EU vojne snage zadatom vremenskom tabelom potpuno zamene vojnim trupama ODKB koje bi potpuno razoruzale i pohapsile albansku OVK aODKB bi bila prethodnica ulaska vojske Srbije i policije Srbije u uspostavi teritorijalnog i Ustavnog poretka drzave Srbije nad celom juznom Srbijom Kosovo i Metohijom.Ovo je zadatak broj 1 vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića a ne da se bavi obilaskom celog sveta i gradnjom puteva na slobodnom delu teritorije Srbije dok je juzna Srbija Kosovo i Metohija Nato EU vojskom okupirana 1999-2020.Aleksandar Vučić je mandat dobio da po svaku cenu oslobodi juznu Srbiju celo Kosovo i Metohiju pa kad je celovita Srbija tek onda nek gradi puteve i infrstrukturu.Po oslobodjenju juzne Srbije Kosova i Metohije raseljena lica Kosova i Metohije sve vratiti svojim kućama na celom Kosovu i Metohiji. Nikakav specijalni status niti autonomija juzne Srbije Kosovo i Metohije vec integrirati Kosovo i Metohiju sa ostalim delovima teritorije Srbije.Svaki albanac koji je na bilo koji nacin ucestvovao u oruzanoj borbi OVK protiv legalnih snaga drzave Srbije mora biti procesuiran,decenijske zatvorske kazne a potom oduzeti drzavljastvo Srbije i proterati za Albaniju a sve nekretnine im konfiskovati bez naknade.

Оставите Коментар