Иако још нико није јасно назначио такву могућност, знакови поред пута говоре да би ту колону могли да чине ПСГ Саше Јанковића, СДС Бориса Тадића, покрет Не Давимо Београд и делови Доста је било који су напустили ту странку.

Стварање једног опозиционог блока је постало нереално када су у Савез за Србију ушле Двери, као јасно екстремно десно оријентисана странка.

Саша Јанковић је недавно рекао да су за предизборну коалицију са проевропским странкама, те да са много њих већ најближе сарађују и да се тај списак стално проширује.

И Тадић је СЗС-у замерио екстремне десничаре, уз оцену да би опозиција имала веће шансе уколико би се формирала два блока.

Портпарол СДС Константин Самофалов рекао је недавно да разговарају са свим проевропским грађанским странкама.

– И са онима које су ван преговора о уласку у савез и са онима које су у тим преговорима. Наш став је и даље да је потребно ујединити проевропску грађанску опозицију и да је једини начин да победимо Вучића принципијелном политиком, а не непринципијелним коалицијама – рекао је Самофалов.

Јанковић није био децидан о таквој сарадњи, али извор Блица каже да на политичкој сцени постоје партнери који су му прихватљиви.

– Договор о кључном вредносном и политичком правцу који ће политичке организације грађанске и европске оријентације понудити Србији имаће све битне елементе. Стварају га пре свега нове политичке организације и људи у политици – каже он.

За разлику од избора у престонци када су наступали самостално, грађанска иницијатива “Не давимо Београд” не искључује да ће за евентуалне парламентарне изборе ући у предизборну коалицију. У избору партнера кажу да ће се руководити програмом савеза, али да им је ближа идеја да са сличним покретима развијају Грађански фронт.

Извор: republika.rs