Полицијски час који је уведен у Србији траје од 17 до 5 часова, а викендом од 15. Међутим, председник Србије Александар Вучић најавио је да ће наредних дана донети одлуку о забрани кретања 24 сата. Србија би тако била једна од неколико земаља које су увеле целодневну забрану кретања.

Он је рекао да „ни сам не зна“ како ће то да функционише и да ће „први пут у животу сазнати“.

Услед те, али и најава здравствених стручњака, многи грађани су се питали како ће се током целодневног карантина снабдевати, како ће ићи у апотеке, шетати љубимце.

Ако је судити по искуствима других држава које су спровеле ту или сличну меру, скоро је сигурно да целодневни полицијски час у трајању од две недеље нипошто неће значити да у току тих 14 дана нико неће смети да провири напоље. И у тим државама људи смеју да иду до апотека, лекара и да обаве најбитнију куповину у продавници.

Италија: Никуд без формулара

Различите мере су се уводиле постепено, али без задовољавајућих резултата. Пошто су се грађани према њима опходили лежерно, свих 60 милиона становника је стављено у карантин.

Одлазак на посао, у апотеку, продавницу или код лекара једини су валидни разлози за излазак из куће од када се такозвана црвена зона са севера Италије проширила на целу земљу.

Грађани у формулар који се може наћи онлајн уписују разлог напуштања куће и тај папир може им тражити полиција на улици. Различити формулари постоје за различите намене, али је занимљиво да ако желите да изађете из града и одете некоме у посету морате да потпишете онај на којем пише да то чините на своју одговорност.

Дозвољени разлози привременог напуштања куће су хитна пословна обавеза, здравствено стање, посета лекару и апотеци и, на крају, куповина хране и потрепштина. Kазне за непоштовање забране изласка су, као уосталом и саме мере, временом пооштраване.

Најстрожи карантин у Хубеју

Kинеска провинција Хубеј, одакле је корона вирус кренуо да се шири, 1. јануара је применила меру којом је само једној особи из сваког домаћинства дозвољено да излази напоље једном у два дана у набавку хране или због здравствених разлога. На посао су ишли само они који су најнеопходнији, на пример радници апотека и продавница хране.

Многи градови, окрузи и провинције широм Kине спровели су сличне мере наредних дана, укључујући Венжоу, Хангжоу, Фужоу, Харбин и цео Ђиангси.

Ратне мере у појединим градовима

Најдрастичније мере уведене у току пандемије забележене су у једном кинеском округу.

Округ Шијену у централној кинеској провинцији Хубеј увео је „ратне мере“, што између осталог подразумева затварање свих зграда. Становници нису смели да напуштају своје домове, осим оних који се боре против епидемије.

„Ратне мере“ су подразумевале и да ће локални комитети за комшилук дистрибуирати основне потребе у договорено време и по фиксним ценама. Одбори су помагали становницима да набаве лекове ако су им хитно потребни.

Шпанија: Људи смеју напоље само из три разлога

Шпанска влада је донела одлуку о изолацији 14. марта, а овог викенда је увела строжа ограничења кретања за грађане. Такође, премијер Педро Санчес најавио је затварање свих невиталних пословних активности од понедељка.

То значи да је грађанима Шпаније дозвољено да напуштају кућу како би купили храну и друге неопходне ствари и отишли код лекара или на посао уколико су запослени у гранама којима је влада одобрила рад. Мере ће трајати до 30. априла и од њих су изузети само запослени у здравству, полицији, телекомуникацијама и енергетици.

Мерама нису обухваћени објекти за продају хране, пића, основних производа и робе, апотекари, оптичари, продавнице са ортопедским помагалима, добављачи хране за кућне љубимце и компаније повезане са нафтним дериватима.

Драматичне мере и у Аустрији

Покрајна Тирол је означена као црвена зона, а више општина је стављено у карантин – Санкт Антон ам Арлберг, Ишгл, Kапл, Зе, као и Зелден им Ецтал и Санкт Kристоф ам Арлберг.

У Аустрији, махом као и у другим замљама, постоје само три разлога због којих људи могу да напусте дом – посао, неопходна куповина и помагање другим људима, што је објаснио и аустријски канцелар Себастјан Kурц аустријској агенцији АПА. Најављујући планирна ограничења, Kурц је рекао да ће људи моћи да излазе „само сами или са људима са којима живе у стану“.

Оставите Коментар