Председник Србије Александар Вучић састао се у Рашкој са Србима са Косова и Метохије.

Вучић се састао са Горан Ракићем и осталим представницима Српске листе.

 • Бранићемо се свим и свачим расположивим – рекао је председник Српске листе Горан Ракић.

Вучић је поручио да ће саслушати народ с Косова макар седео с њима целу ноћ.

Један од Срба из Косовске Митровице изјавио је да су косовски специјалци пуцали по народу који се ненаоружан повлачио.

 • Ми смо одлучни и желимо овде да живимо. Тражимо од вас да нас заштитите, у супротном ћемо морати сами да се бранимо – рекла је једна Српкиња из Лепосавића.

Окупљени грађани су поручили да више не могу да издрже притисак који свакодневно трпе.

 • Радила сам у јужном делу КиМ. Малтретирана сам и каменована. Ја више не знам шта да радим. Мој син је морао да напусти Косово. Да ли и ја морам да напустим своје огњиште или да сахрањујем своју браћу као 90-их? Дошли смо у ситуацију да немамо апотеке нити државне установе. Морамо да долазимо у Рашку по лек таксијем јер су нам укинули превоз. Много је народа попут мене у беди и сиротињи, а још више у страху за своју децу. Ако можете, станите уз нас да више не буде прогона – каже кроз сузе Драгица Миловић, сестра од стрица мушкарца рањеног данас на КиМ.

Један од окупљених Срба се запитао какви су то избори у институцијама које их „бију и хоће да њихова деца уче на албанском“.

 • Данас је, после 2012. године, био један од најжешћих сукоба. Не желимо да правимо провокације, до сада су само они то радили. Све трпимо, мислим да ови наредни избори на Косову немају сврхе. Вама највише верујемо, али овде има исто људи којима верујемо јер су ту са нама заједно са својом децом. Ми ћемо увек бити ту за државу Србију, али немојте дозволити да нас убијају и туку. Имам четири детета, ти терористи ће да бану и да нас побију. Неко мора да реагује, да нас брани. Запретите им, они не смеју да уђу на север Косова без одобрења градоначелника, а то редовно раде. Хоћете ли нас одбранити? – рекао је.

Вучићу се обратио и Игор Симић, потпредседник Српске листе.

 • Народ тражи јасан одговор. Јесмо ли у овој причи сами? Не знамо да ли ће бити боље или горе, али овакав терор не може да се трпи. Хоћемо да живимо као људи. Ако нам не дају да живимо, ми морамо да бранимо живот и будућност. А како? Видећемо – изјавио је.

Вучићев одговор окупљеним Србима

 • Нећу превише о прошлости и о томе колико нас је данас на Косову, нити о ћутању на погром нашег народа 2004. године или 2008. када је Приштина прогласила независност. Нисам ја тражио од вас да будете уз мене, него да будемо заједно. Сасвим сам сигуран да добро знате да смо се борили и трудили да лучу српске државе и српског народа сачувамо, а да не угрозимо целокупан српски народ и целокупну Србију – рекао је Вучић.

Он каже да је звао Мирослава Лајчака данас и поручио му да „заузда Албанце“.

 • Према нашим обавештајним сазнањима, они су за ово данас имали подршку макар једне државе. Та држава није део данашње Европске уније, што не значи да их оне не би подржале – наводи Вучић и додаје да „разуме гнев Срба с Косова“.
 • Неке западне силе пожурују Албанце јер имају жељу да се све уруши и дестабилизује. Циљ им је и дестабилизација Србије – рекао је Вучић.

Вучић додаје да никад није чуо да неко иде да хапси „плазма кекс“ и лименке „кока-коле“ уз испаљивање рафала.

 • Данас имамо неког ко је потпуно ирационалан у Приштини, а имамо и неке злонамерне у међународној заједници који не желе да се Србија развија и напредује – каже он.
 • Нећемо дозволити погром нашег народа. Ја не могу да вас позивам да улазите у сукобе са било ким… Разумео сам вашу одлуку, иако бих волео да сте мало размислили и рационалније је донели. Нисам глуп да не видим да је то ваш договор. Не кажем да је то нечасно. Имате емоцију, а шта год да се деси и како год да се деси, Србија и Београд ће бити уз вас – изјавио је Вучић.

Он напомиње да је пред нама тежак период и да све пада на плећа Србије.

 • Пред нама је тежак период, тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа. На томе ће да раде најмоћније земље света. Што се Приштине тиче, са њима је немогуће разговарати. Ови људи мисле да имају право да раде шта хоће, да могу да убијају Србе.

Вучић каже да „ће за нас спас бити Бриселски споразум јер га Албанци неће поштовати“.

 • Ако крене насиље ви заштитите свој народ, а ми ћемо бити уз вас – поручио је.
 • Уколико наставе са упуцавањем нашег народа, онда стварно нећемо имати избора. Ова Србија није попут оне из 99-е, 2004. или 2011. Уколико Албанци поново покушају с насиљем мој одговор ће вам бити кристално јасан. Не само да ћемо заштитити наш народ, већ вам сад по први пут то и кажем, у тој борби ћемо и да победимо и ја знам да ће после ове моје изјаве цео свет да тражи моју главу – закључио је Вучић.

Оставите Коментар