Оптужни предлози против Хашима Тачија и Kадрија Весељија узроковали су још једну драму на релацији Приштина-Брисел – питање останка мисије ЕУ на KиМ.

Драма је почела када су из Специјалног тужилаштва стигле оптужнице на потврду Специјалног суда, а наставила се када је из кабинета председника приштинских институција разаслато саопштење да Еулекс више нема мандат за останак на Kосмету и да мисија ЕУ за спровођење владавине закона више није потребна Приштини.

Од када је 2008. основан, Еулексу је мандат продужаван на основу иницијалног писма председника приштинских институција, које председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша тумачи као условни позив да Еулекс остане на Kосову и Метохији.

Обијањем да Еулексу продужи мандат, Тачи је, према Беришиним речима, спремао терен за одлуку о укидању Специјалног суда, коју је у парламенту тзв. Kосова требало да иницира његова странка коју тренутно предводи Kадри Весељи. На овакав потез Тачи се одлучио знајући шта га чека, каже Бериша.

Немачка је, сматра он, минирала састанак између Хашима Тачија и Александра Вучића заказан за 27. јуни у Белој кући, не само да би спречила Тачија да укине Еулекс и Специјални суд, већ и да би се створио утисак да ЕУ игра важну улогу у дијалогу Београда и Приштине и како би се даљи преговори пребацили у Европу.

Тако се Еулекс нашао у ситуацији да је незаконито на Kосову и Метохији јер, како наводи Бериша, нема сагласност “земље домаћина”.

Он додаје да очекује да ће из Тачијевог кабинета ускоро стићи писмо другачије садржине, у коме се даје сагласност за наставак рада Еулекса. Слично мишљење дели и приштински адвокат Ехат Мифтарај, који напомиње да је тзв. Kосово у обавези да поштује споразуме са ЕУ, као и да би мисија Еулекс могла да настави рад под окриљем Резолуције 1244.

Оставите Коментар