После десет година, Русија је поново ушла у демографску кризу, а статистичари упозоравају да се 2018. године број становника смањио за 93.500. У јануару ове године Русија је имала 146,8 милиона грађана. Број умрлих 2018. је био већи од броја рођених за 218.000, али је статистику побољшао долазак миграната који су добили држављанство.

Експерти тврде да је главни разлог за смањење броја становника пад стандарда и зарада, што је такође утицало на смањење интереса за долазак страних радника, који су планирали да остану и живе у Русији.

Зато је и минуле среде председник Путин у обраћању народу посебну пажњу посветио рату против „беле куге“. Он је као главни задатак поставио да се финансијски стимулише рађање у Русији. Да га неко не би оптужио да у вишенационалној Русији брине само о демографском расту Руса, Путин је истакао да ће се рађање стимулисати у свим републикама, дакле и оним где је и сада врло висок наталитет, као што је, на пример, Кавказ.

Демографи и економисти упозоравају да би та опасна тенденција смањења броја становништва могла да се негативно одрази у будућности на недостатак радне снаге и слабљење одбрамбене моћи. Русија је са 17.075.400 квадратних километара највећа земља на свету по површини, а нема ни 150 милиона становника. Стручњаци кажу да би за прави економски процват и коришћење свих потенцијала, Русија требало да има најмање 450 милиона становника, о чему сада може само да се машта.

Мада је руско природно богатство углавном у Сибиру, иза Урала живи само 29 милиона становника. Већ дуже време постоји тенденција да због потраге за послом млади људи напуштају мања места и селе се у неки од 12 вишемилионских градова. На тај начин се празни периферија, а рапидно расту и просторно се шире Москва, Санкт Петербург и други милионски градови.

Око 600.000 породица ће моћи да добије повластице код куповине стана са хипотеком. А породице које имају троје деце добиће из федералног буџета по 450.000 рубаља за гашење хипотекарног кредита. Направиће се и план помоћи онима који желе да сами граде куће. Ове године биће отворено 90.000 места у дечјим јаслицама, а за три године ће се отворити 270.000 нових места. Последњих година „мајчин капитал“ су добијале младе породице док дете не напуни годину и по и то 10.523 рубље, што је око 150 евра. У наредном периоду ће се та финансијска помоћ осетно повећати.

Смањење броја сиромашних

Путин је као један од приоритетних задатака, сем побољшања наталитета, поставио и смањење броја сиромашних. Руски председник је рекао да је 2000. године (кад је преузео председничку дужност) било око 40 милиона сиромашних, док их је сада 19 милиона. У питању су људи чија су примања испод одређеног животног минимума, који у зависности од региона износи између 150 и 200 евра.

Рекордери

Рекордери по наталитету су републике на Кавказу. На првом месту је град у Чеченији, Аргун, где се на хиљаду становника последњих година рађало 46 беба. Осим тога, у Аргуну је 42,9 одсто становника млађе од 19 година, док је само шест процената старије од 60. Поред Аргуна истичу се и чеченски градови Гудермес и Урус Мартан, као и град Малгобек у Ингушетији.


Д.К.