Председник Русије Владимир Путин објавио је да је у Русији регистрована прва вакцина против вируса корона.

„Колико знам, јутрос је, први пут у свету, регистрована вакцина против вируса корона“, рекао је Путин на састанку са члановима владе.

Председник је истакао да зна да вакцина делује прилично ефикасно, формира се стабилан имунитет и прошла је све неопходне провере.

Путин је рекао и да очекује масовну производњу руске вакцине против вируса корона у најскорије време.

„Надам се да ћемо у најскорије време моћи да покренемо масовну производњу и то је оно што је важно – масовна производња овог лека. Тако да би сви који то желе, наравно, то треба да ураде искључиво добровољно, о чему сам већ говорио више пута, сви који желе могли да искористе развој и достигнућа наших стручњака, наших научника“, рекао је Путин.

Руски лидер такође је захвалио свима који су радили на првој вакцини и истакао да је то веома важан корак за цео свет.

Председник је изразио наду да ће и друге земље, следећи Русију, направити вакцине против вируса корона и да ће се на светском тржишту појавити довољно препарата који ће моћи да се користе.

Министарство здравља Русије регистровало је прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције (ковид 19), коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до данас заражено више од 20 милиона људи, од чега је више од 739 хиљадa умрло.

Оставите Коментар