ПОСЕТА председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана БиХ изазвала је низ негативних реакција међу сарајевским политичарима због његових изјава о Западу.

Златко Лагумџија, некада шеф дипломатије БиХ, дугогодишњи председник СДП-а, а сада неформални лидер нове коалиције Социјалдемократи БиХ – Зелени покрет, оценио је да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у уторак у Сарајеву дао, како је навео, „застрашујућу изјаву“ када је поручио Бошњацима да не верују Западу.

Ердоган је током посете Сарајеву казао да „Запад постоји да би поделио и исцепао муслимане“, а Лагумџија каже да је Ердоган светски државник, а ова његова изјава је, како каже, застрашујућа.

  • Ради се о врло озбиљном човеку и та његова изјава је дубока погубна за БиХ. То је чиста порука Бошњацима да не верују Западу. Ко је алтернатива Запада? Алија Изетбеговић је спајао муслимане у свету, могао је из Техерана отићи у Ријад итд. Бакир Изетбеговић је упао у процеп подела у муслиманском свету. У Египту немамо ни амбасадора, ушли смо у процеп између Техерана и Ријада – рекао је Лагумџија и додао:
  • Његов рахметли (покојни) отац је 1996. својом руком написао на плакату „нас подржава и Исток и Запад“. Помножили су нас са нулом тада на изборима, на тој кампањи је СДА почистио све и нас и друге. Дошли смо 26 година након тога у ситуацију да нас не подржава ни Исток ни Запад. Доводимо Ердогана да нам шаље поруке да треба да се плашимо Запада – рекао је Лагумџија.

Поред Златка Лагумџије и лидер Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудин Радончић критиковао је политичке поруке председника Турске у Сарајеву и поручио да Реџеп Тајип Ердоган, како је навео, „не сме наш народ и веру окретати против Запада“.

Радончић је то рекао на предизборном скупу у Вогошћи и оценио да је то директно мешање у унутрашње односе у БиХ и изборну кампању.

  • Покушавамо да разумемо да председник Турске има свог фаворита за члана Председништва БиХ и поштујемо његове дубоке и важне личне везе са рахметли (покојним) Алијом и сада Бакиром Изетбеговићем. Може се, чак, прећи и преко тога да је то директно мешање у предизборну кампању и унутрашње односе у БиХ. Нажалост, не ради то само председник Турске него и више других шефова држава у окружењу и шире – навео је Радончић.

Он као проблем види то што, како наводи, Ердоган директно гура Бошњаке у антизападно понашање.

  • То потврђује његова реченица изречена током посете Сарајеву: „Поштована браћо, Запад постоји да би поделио и исцепао муслимане. Жели их поделити, исцепати, а потом и прогутати. Управо ви сте и ви ћете бити највећа препрека томе. Зато им не требамо дати ту прилику“ – цитирао је Радончић изјаву Ердогана и истакао:
  • Будимо поштени и чињенични. Само захваљујући западним земљама, САД, Великој Британији, Немачкој, Француској и другим државама ЕУ и НАТО, заустављена је агресија на Босну и Херцеговину – рекао је Радончић.

Говорећи о томе колико су западне земље новца својих порезника уложиле и даље улажу у БиХ, Радончић је рекао да се, како је навео, Ердоган похвалио да „Турска запошљава 10.000 људи у Србији“.

Подаци у БиХ су, казао је, у том погледу веома скромни и нису адекватни политичком утицају Турске у нашој земљи.

  • Посебно је питање како то да Ердоган није као главну опасност по Босну и Херцеговину, Бошњаке и муслимане потенцирао, примера ради, сепаратистичку политику Милорада Додика, него западне земље – рекао је Радончић и додао да Ердоган, како је навео, може фаворизовати своје пријатеље на изборима у Босни и Херцеговини, али „не сме цели наш народ и веру окретати против Запада“.

Упозорио је да би то, навео је, „био руски и антицивилизацијски воз у којем Бошњаци и Босна и Херцеговина не смеју да буду“.

Радончић је истакао и да ће бошњачки политички фактор изабрати прозападну политику и свој евроатлантски пут, уместо да, како је казао, буду неоосмански колонијални привезак.

Оставите Коментар