БРИТАНСКА команда припремила је акциони план у случају непредвиђене ситуације за евакуацију британских војника из Украјине уколико би дошло до „руске инвазије“, пише „Дејли експрес“.

-Војно руководство би требало да спроведе свеобухватан ‘преглед’ (британске мисије за обуку) ‘Орбитал’ како би се гарантовало да ће сви британски војници моћи да буду ‘безбедно извучени’, наводи лист.

Већина британских снага у Украјини налази се у граду Јаворов у Лавовској области, а мала група официра налази се у Кијеву. Како наводе извори листа, они би требало да се упуте ка граници са Пољском.

Наредбу за евакуацију требало даће начелник британске Управе за заједничке операције штаба генерал-пуковник Чарли Стрикланд. Његови потчињени ће током предстојећих празника бити „спремни“ и пратити „атмосферу“. Новине примећују да ће Стрикланд два пута дневно добијати информације о ситуацији.

-Он ће пажљиво пратити како би проценио утицај било каквог мешања на могућност повлачења својих трупа. Он не може да дозволи да оне тамо буду заробљене, рекао је извор у Оружаним снагама земље.

Према писању листа, више од сто британских војника бави се обуком украјинских снага.

Раније је британски министар одбране Бен Волас рекао да је „веома мало вероватно“ да ће се британски војници „борити са руским трупама на тлу Украјине“.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.

Оставите Коментар