У Србију стиже руски трговински ланац „Мере“, који планира да отвори 100 маркета и запосли више од 10.000 људи!

Оно што је за све потрошаче у Србији још важније јесте да „Мере“ најављује за чак 20 одсто ниже цене него у свим осталим трговинским ланцима који послују у земљи. Ову праксу рекордно ниских цена они су доказали и у 10 земаља у којима већ послују, па су тако, примера ради, највеће немачке ланце бацили у очај, јер у овом руском хипермаркету, на пример, пола килограма кафе кошта „само“ два евра. О колико озбиљној компанији се ради најбоље сведочи податак да је у власништву чувене „Торгсервис групе“, на чијем челу је породица Шнајдер из Краснојарска – Валентина, Сергеј, Андреј и Иван, који су се нашли на „Форбсовој“ листи најбогатијих Руса. Ипак, на руским сајтовима није могуће наћи довољно информација о овој породици, која је свој бизнис почела трговином алкохола.

Српски производи

Како сазнајемо, „Мере“ је већ регистровао фирму у Србији и „мерка“ погодне локације за своје објекте, а Жарко Грозданић из фирме „Ритејл Србија“, који пословање овог руског ланца прати већ годинама, каже за Информер да они неће дуго чекати да почну са пословањем. Он је нагласио и да овај руски гигант неће куповати друге хипермаркете, већ практикује да свој посао почне „од нуле“, односно такозване гринфилд инвестиције.

  • Руски трговински ланац „Мере“ долази на наше тржиште и планира да постане један од највећих ланаца у нашој земљи. Они су део руске „Торгсервис групе“, која под брендом „Светофор“ тренутно послује широм Русије. „Мере“ маркети су присутни и у Немачкој, Пољској, Кини, Казахстану, Азербејџану, Белорусији, Румунији, а поред Србије планирају да „уђу“ и на тржиште Грчке. Не праве „на око“ велелепне маркете, али имају строгу контролу квалитета и изузетно ниску трговачку маржу, па су 20 одсто јефтинији од конкуренције, што планирају да буду и у нашој земљи. Циљна група су им купци са просечним и ниским приходима који воде рачуна о ценама артикала. Колико је велика потражња за њиховим производима сведочи и то да су у Немачкој због нестанка робе и залиха морали привремено да затворе продавнице. Оно што је добро јесте што и у њиховим маркетима у Румунији има робе из наше земље, па ће је и овде сигурно бити у високом проценту – открио је Грозданић.

Добра конкуренција

Расим Љајић, министар туризма, трговине и телекомуникација, рекао је за наш лист да је ово изузетно добра вест јер не постоји ништа боље од конкуренције.

  • Што већи број хипермаркета буде на тржишту, биће боља и понуда, а боље ће бити и запосленима и радницима. Купци ће имати ниже цене, а запослени веће плате. Реално гледано, мораће да се боре за сваког радника или потрошача. Увек наглашавам да је конкуренција лек за све – јасан је Љајић.

Са њим се слаже и економиста Млађен Ковачевић, који тврди да би отварање једног оваквог ланца имало одличне ефекте за домаћу трговину и привреду. Он напомиње и да му је драго што је ланац хипермаркета из Русије, јер фирме из ове земље више воде рачуна о фер-плеју и о својим запосленима, што се јасно види на примеру Нафтне индустрије Србије.

  • Што је више ланаца, они ће се лавовски борити за сваког купца и бринуће о цени сваког артикла. Све ово ће значити и запосленима у маркетима, којима ће ово донети увећање зарада, што смо видели на примеру када је један велики ланац дошао у Србију и „дао“ радницима боље плате, па су и остали ланци морали да подигну приходе својим запосленима – каже Ковачевић.

А. Црномарковић

Leave a Reply