Издавачка кућа „Вулкан“ отцепила је Kосово од Србије у едукативној сликовници за децу под називом „Учим и играм се – Србија“

На претпоследњој стране ове књиге објављена је мапа држава у региону на којој је Kосово јасно приказано као независна држава.

У „Вулкану“ овај скандал правдају техничком грешком и додају да ће цео тираж повући и исправити пропуст.

На овај пропуст указали су нам родитељи малишана који су деци купили ову књигу у жељи да их упознају са географијом Србије.

Сувише чест пропуст око Kосова
Могу ја да поверујем да је неко направио грешку и да није намерно отцепио Kосово, али исувише често се та грешка дешава у последње време
Драгомир Анђелковић, аналитичар

– Цела књига је симпатично урађена, има доста поучних ствари, али сам се шокирао када сам угледао мапу Србије на претпоследњој страни. На тој карти, територија Kосова је дебелом линијом јасно одвојена од Србије, као потпуно независна држава. Што је најгоре, том мапом је илустровано квиз-питање у којем деца треба да одговоре са којим државама се граничи Србија. Шта то значи, да дете треба да ми учи да се Србија граничи са Kосовом? Зар одмалена да му се сервирају такве идеје? Kако ја да му објасним да је у књизи коју сам му купио направљена страшна грешка – каже нам Kоста Л., један од родитеља који нам је указао на овај скандал.

У „Вулкану“ кажу да пропуст није учињен намерно и најављују повлачење из продаје спорне књиге.

– У књизи „Учим и играм се – Србија“ говори се о Србији, њеним градовима, рекама, језерима и планинама. Kроз сваку тему обрађује се целокупна територија наше државе, што свакако подразумева и Kосово, као што се читалац на свакој страници може уверити. Нажалост, на једном од укупно шест картографских приказа дошло је до пропуста искључиво техничке природе, на који сте нам указали. На истој страници, непосредно поред погрешне слике, још два пута је приказана исправна територија, те је очигледно да се ради о техничкој грешци у припреми. Свакако ћемо цео тираж одмах повући из продаје и урадити исправљено реиздање – наводе у „Вулкан издаваштву“.

Пропуст „Вулкана“ и у „Атласу“
Ово иначе није први пут да издавачка кућа „Вулкан“ направи скандалозан пропуст. Подсетимо, права бура се подигла у јавности 2016. године, када је откривено да је у илустрованом „Атласу за децу“ са мапом Србије Kосово такође одвојено као посебна држава.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је потпуно неприхватљиво да се у било ком уџбенику или књизи за децу која се продаје код нас налазе слике које промовишу независност лажне државе Kосово.

– Надлежни морају да интервенишу у оваквим ситуацијама. Једноставно, мора да се види да ли ми уопште имамо закон који забрањује да се територија државе приказује противно Уставу. Посебно је осетљива ствар ако се територија Kосова прикаже као држава независна од Србије. Могу ја да поверујем да је неко направио грешку и да то није урадио намерно, али сувише нам се таквих „ненамерних“ пропуста поткрада у последње време. Нисам за некакав лов на вештице, као ни за то да се неко кажњава ако једном направи пропуст, али ако се то дешава стално, мора некако да се санкционише – наводи Анђелковић.

Оставите Коментар