За Србију је била грозна вест када је Америка ислеђивала тобожњи руски утицај на изборе америчког председника, а сада ће изгледа главни непријатељ свима у САД, а можда чак и свима на Западу у наредним годинама бити Кина. То је врста ситуације у којој мале земље попут Србије могу да страдају на економске, политичке, културолошке и друге начине.

Овако новинарка и спољнополитички коментатор Љиљана Смајловић гледа на све оштрији однос америчког председника и његове администрације према Кини. Американци су, између осталог, прекинули финансирање Института за вирусологију у Вухану после више година финансијске помоћи тој кинеској институцији у истраживању вируса корона, који са слепих мишева могу да пређу на људе.

Према речима наше саговорнице, Америка игра игру „тражења кривца“, јер је председник Трамп у озбиљном проблему и то не само због тога што се његова земља није боље изборила са пандемијом, већ и зато што је ова ситуација прилично снажан ударац имиџу САД као земљи која је била прва у свему, па и у томе да доведе човека на Месец.

„Америка је из таквих, симболичких догађаја извлачила страховиту корист и то не само пропагандно. На Америку се доста дуго гледало као на прву у свету, као на земљу која најдаље може да иде са технологијом, науком… А сада, када се деси оваква пандемија и када Америка не само да не производи вакцину и лек, нити из Америке долазе вести о томе да ће наука да нађе решење, већ се САД убрајају међу земље које имају лошије резултате, јасно је да Трамп има проблем и то не само геополитички, већ и са тим да ситуацију мора да објасни и својој јавности“, објашњава Смајловићева.

Сукоб Америке и Кине преламаће се и преко Србије

Зато је, како каже, однос Кине и Америке дубоко онеспокојава, тим пре што је познато како је од стране америчке Демократске странке и остатака бившег владајућег спољнополитичког естаблишмента вођена антируска акција. Сада долазимо у ситуацију где ће се та странка и евентуално Бајден, уколико би победио на председничким изборима, трудити да буду још жешћи према Кини од актуелног председника.

„Забринута сам не зато што ме брине мир у свету, већ зато што ме брине положај Србије у тој ситуацији. До пре неколико година овде су ницале групе људи које су финансирали да истражују ’меку моћ‘ Русије, а сада ће да стижу паре да се истражује ’мека моћ‘ Кине и да се Србија оптужује да је неко истурено одељење Кине у Европи. Мислим да су ово за све грађане Србије врло лоше вести, осим наравно за оне који ће профитирати од истраге ’потурица‘ и ’вештица‘ по Балкану“, оцењује Смајловићева.

Саговорница Спутњика додаје да, као и у свакој пандемији у историји, људи морају некога да криве за оно што им се десило. То се, како наводи, са кугом у средњем веку дешавало не зато што је нека власт рекла: „Хајде да окривимо непријатеља са стране“, већ зато што је у природи човека да у стварима које не уме себи да објасни, тражи неке мрачне, више силе.

Америци за све крива „комунистичка Кина“

То је, каже, случај и са Америком данас, па се у говору америчких званичника, истиче Смајловићева, све више помиње „комунистичка Кина“.

„То ’комунистичка Кина‘ се последњих година није много чуло, а сада Мајк Помпео не помиње Кину, а да не каже да је ’комунистичка‘. Ово је дакле враћање оном моделу из Хладног рата, са ставом Америке — ми нисмо заостали, нисмо изгубили примат, ми смо и даље водећа земља, ми смо изузетна нација која стоји далеко изнад других и види даље од других, али ’комунисти‘ из Кине су нам подметнули вирус због којег изгледа као да ми заостајемо и губимо примат“, примећује Љиљана Смајловић.

Према њеном мишљењу, однос америчког председника према Кини био би вероватно исти чак и да ово није изборна година у САД.

„Мени се одувек чинило да је Трампово настојање на почетку да можда релаксира односе са Русијом било заправо у функцији тога да се преусмери на Кину као на свог главног непријатеља. Наиме, он се у прво време обрадовао што су Кинези изашли на крај са вирусом и то је било време када није мислио да ће вирус доћи до Америке. Обрадовао се и због тога што му је економија добро ишла. Међутим, откако му је економија пропала, он мора за то да оптужи неку мрачну силу која нема никакве везе са њим и чија је он недужна жртва“, сматра Љиљана Смајловић.

Подсетимо, према писању „Њузвика“, амерички Национални институт за алергијске и заразне болести и Национални институт за јавно здравље САД одобрили су у протеклих шест година Институту за вирусологију у Вухану 7,4 милиона долара за истраживање вируса корона. Друга фаза пројекта започета је 2019. године, за шта је одобрено 3,7 милиона долара. Међутим, финансирање друге фазе пројекта прекинуто је крајем априла одлуком администрације америчког председника Доналда Трама, пише „Политико“.

Такође, амерички председник је пре неколико дана оптужио Кину да прижељкује победу Џоа Бајдена, његовог ривала из редова демократа, на наредним председничким изборима.

Сандра Черин

Оставите Коментар