У статуту Демократске партије социјалиста (ДПС), усвојеном на 8. конгресу новембра 2019. године, веома је прецизно утврђено начело одговорности првих људи за пораз на изборима. Тако, на пример, у члану 44 статута, тачка 20, пише да у случају незадовољавајућих резултата на изборима председник градске организације и градоначелник су дужни да поднесу оставку. Дакле, не да одлуче о свом чину – већ то морају урадити, иначе раде супротно статуту своје партије и у том случају би требали да буду искључени из странке.  

Након пораза на августовским изборима у Црној Гори нико од првих људи општина главног града није поднео оставку, иако су били дужни. Шта више, највећи губитник избора, градоначелник Подгорице, уместо да поднесе оставку, на коју је био дужан према статуту сопствене партије, или да странку напусти, именован је, од стране Мила Ђукановића, лидере странке, за председника Одбора за припрему ванредног конгреса.

Ово скандалозно понашање у врху ДПС указује на три могуће опције.

Наиме, могуће је да  партија није незадовољна поразом, односно да је помирена са својим новим положајем на политичкој сцени, те је управо због тога Иван Вуковић, поред Ђукановића, највећи губитник протеклих избора, изабран да „реформише“ странку, ваљда преносећи у нове страначке документе дух свог губитничког искуства. Друга могућност је да је читав сценарио са конгресом само логична последица кршења страначког статута од стране првог човека странке, Мила Ђукановића, који, с обзиром да сам није поднео оставку, јасно шаље поруку нижим страначким руководиоцима на ни они не треба то да ураде, већ да је целисходније за ДПС да сви крше статут странке и тиме до краја уруше минимум преосталог политичког идентитета ДПС.

И коначно, није немогуће ни да су сви заједно закључили да августовски политички дебакл и није толико тежак колико су сви они реално заслужили, те нема разлога да буду незадовољни.

Имајући у виду да у ДПС у актуелном тренутку губитници очито напредују, а победници назадују, надајмо се да ће се наћи бар један члан ДПС од части и интегритета да оне на врху упита: „Господо, да ли је истина да је боље губити него победити, да ли је то наша нова политика“!?

Извор: Националист

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар