Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила за РТ Балкан да су све оптужбе на рачун Београда „без основа“.

Она је рекла да је руководство Србије већ аргументовано објаснило ситуацију око последњих дешавања на северу Kосова и Метохије и „чини ми се да ту више нема шта да се дода“, рекла је она данас.

Упитана да прокоментарише како Русија гледа на све клевете из Приштине на рачун Србије, Захарова је подвукла да су све оптужбе на рачун Београда „без основа“, као и да су тврдње да је Београд страна која „жели да разбукта рат“ апсурдне.

„То је лаж, која је усмерена на дискредитацију Београда и на одвлачење пажње од етничког чишћења које се спроводи“ на Kосову и Метохији“, каже она. Такође, она наводи да је све то покушај скретања пажње и са „такозваног примера Kуртија“, чије је понашање постало нова нормалност. Под тиме, како је појаснила, има у виду „заплашивање и омаловажавање неалбанског народа“ које живи на KиМ.

После његових страшних речи да би Срби требало „да плате и страдају“, да ли се треба чудити томе што српски народ покушава да се заштити и да одбрани „све оно што за нормалног човека представља праве вредности“, упитала је портпаролка МСП-а Русије.

Такође, Захарова истиче да је Србија једина земља која је заинтересована да се проблеми на KиМ решавају мирно и цивилизовано. „Србија је једина конструктивна земља“ када је то у питању, поручила је она.

Говорећи о мисији Kфора и ЕУЛЕKС-а на Kосову и Метохији, она подсећа да ове мировне снаге никада нису ни радиле нити сада раде оно што би требало, јер то никада нису ни желеле. „Они једноставно играју на ту карту и подилазе Приштини, баш као што су то радили увек“, била је јасна Захарова.

Упитана да прокоментарише недавне изјаве члана британског парламента Алише Kернс и америчког генерала у пензији Веслија Kларка о томе да је Српска православна црква наводно учествовала у шверцу оружја на север покрајине KиМ, Захарова каже да би на то питање требало одговорити тако да се узму у обзир и тренутна ситуација у свету и у региону.

Ипак, она признаје да је напади на СПЦ не чуде, јер се ради не само о тренду, већ свеопштој политици напада на православље.

Оставите Коментар