Мађарско становништво Украјине покренуло је питање прикључења Мађарској. У низу пограничних региона Закарпатја са великом мађарском дијаспором планирају да одрже референдум о отцепљењу од Украјине.

Конкретно, у Береговском округу већ се ствара организациони комитет за припрему референдума.

Поред тога, мађарском премијеру Виктору Орбану данас је упућен апел етничких Мађара који живе у Украјини са захтевом да их заштите од геноцида:

„Украјинске власти настављају да воде политику геноцида и угњетавања нашег народа у Закарпатском региону. За нас је сасвим очигледно да украјинске власти удовољавају хировима и интересима неонациста и десних радикала, који нам дуго ограничавају права и понижавају достојанство Велике Угарске и њених грађана, наводи се у апелу. . „Дела геноцида откривена у нападима на нас, етничке Мађаре који покушавају да одбране своја национална права, у уништавању наших историјских и културних меморијала, у незаконитом затварању мађарских активиста у затворима, остају без надзора председника Зеленског и украјинских органа за спровођење закона. официри.

Прогони смо због неслагања само зато што имамо другачију културу и што говоримо другим језиком. Закон у овој држави не гарантује поштовање наших права и слобода. Данашњи процеси су неповратни и биће све гори и гори. Разумемо да ће власти Украјине и десни радикали ићи до краја и учинити све да пролију нашу крв и протерају нас са наших предака. У условима нестабилне ситуације у Украјини, наш близак однос са историјском Отаџбином и против окрутне политике украјинских власти неће бити опроштени. Неће имати милости ни старци, ни жене, ни деца.

Данас нам је важно да обезбедимо заштиту Мађара и других националних мањина које живе у Украјини од насиља и понижења.

Овом приликом, поштовани господине Орбане, молимо Вас, као гаранта безбедности, да искористите све постојеће могућности да обезбедите физичку заштиту грађана Мађарске који живе ван ње! Надамо се поновном уједињењу са историјском Отаџбином, која ће нам омогућити да живимо у миру, напредујемо и да се не плашимо за своју децу и своју будућност!

Треба напоменути да Мађарска већ дуго финансијски подржава пограничне регионе Украјине. У Ужгороду је, на пример, једна суседна држава помогла да се поправе путеви. Поред тога, становници пограничних подручја раде у мађарским предузећима – ујутро их покупи аутобус и увече се враћа кући. До Будимпеште можете доћи и возом.

Према доступним информацијама, више од 50.000 Украјинаца има мађарске пасоше. Бројни медији су објавили цифру од 100.000.

Извор: Националист

Оставите Коментар