Уколико им Прекршајни апелациони суд не укине пресуду суда у Пироту, по којој су дужни да плате по 20.000 динара због непријављивања чишћења реке у Ракити, двоје активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, Ненсила Радојковић и Александар Јовановић Ћута, изабраће одлазак у затвор уместо плаћање казне.

Kако преносе Јужне вести, на овај корак су се одлучили, јер, кажу, не желе да „спонзоришу сендвиче“, а и како би додатно привукли пажњу јавности на „бесмисленост пресуде“.

Њих двоје је Прекршајни суд у Пироту 18. априла осудио на новчане казне, јер нису полицији пријавили јавни скуп у селу Ракита када су чистили реку на којој се гради мини-хидроцентрала и што су путем Фејсбука позивали грађане да им се прикључе. Ипак, они су се жалили на пресуду, а уколико се она не усвоји, према речима Радојковић, изабраће одлазак у затвор.

„Једино питање је да ли морамо пријавити испраћај у затвор, јер намеравамо да га организујемо у случају одбијања жалбе“, каже Радојковић.

Признаје да су јавно позивали људе да дођу у што већем броју да чисте реку, те да нису знали да је потребна пријава у полицији. Међутим, када су организовали акцију чишћења Топлодолске реке и Темштице током првомајских празника питали су у пиротској полицији да ли треба да пријаве скуп и, како кажу, добили негативан одговор.

„Ово је наредба од врха. Гледају да нас обесхрабре и развлаче по судовима, али им неће успети. Полиција нам пише пријаве, а касније су и једини сведоци против нас“, објашњава активисткиња за Јужне вести.

Инвеститор: Изврћу чињенице, хоће да се рекламирају
Са друге стране, у Националном удружењу малих хидроелектрана кажу да је тог дана у Ракити приликом блокаде прилиска мешалице са бетоном, инвеститору причињена материјална штета, јер је на крају дана тај бетон бачен.

„Суд је донео пресуду против њих због окупљања без пријаве надлежном органу, али и због тога да су се оглушили о наређења полиције да се склоне са јавне саобраћајнице, да дозволе пролаз моторних возила, као и мешалице са бетоном“, кажу у Удружењу.

Инвеститор Горан Белић каже да су најаве активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине да ће отићи у затвор, само њихова реклама којом скрећу пажњу у супротном правцу и изврћу чињенице. Права истина је да су се они веома насилно понашали на самом градилишту, блокирајући саобраћајницу и оглушујући се о наређења полиције“, каже Белић.

Међутим, у образложењу пресуде они су осуђени само због непријављивања скупа. Решењем је покренут прекршајни поступак против Ненсиле Радојковић и Александра Јовановића, због прекршаја о одржавању и окупљању без пријаве надлежном органу, а не изазивање туче или учествовањем у којој сеј нарушава јавни ред и мир, с обзиром на изведене доказе – стоји у образложењу пресуде.

Подсетимо, крајем новембра прошле године мештани Раките и активисти Иницијативе организовали су чишћење Ракитске реке и пројекцију филма Тамна страна зелене енергије, а том приликом делимично су спречили радове на водозахвату.

Оставите Коментар