Руски министар одбране Сергеј Шојгу изненадио је свет у новембру, када је изјавио да председник Путин инсистира на убрзаном развоју напредних противваздушних система и испоруци С-350, С-500 и С-550.

Убојити С-500 Прометеј од раније је познат јавности, као и систем средњег домета С-350, али је то био први пут да тамошњи званичници спомињу С-550.

Руска војска добила је недавно прве примерке С-500 који су распоређени око Москве, али је пажња усмерена на ново оружје и његове могућности.

Бројне спекулације

Поједини стручњаци су спекулисали да С-550 представља верзију С-500 с мањим дометом, као што С-350 подржава далекометне С-300 и С-400 системе, преноси National Interest.

Тамошњи медији су подсетили да је СССР још 80-их развијао мобилну ракетну платформу, која никада није ушла у војну службу.

Детаље је разјаснио Сергеј Чемезов, шеф државне корпорације Rostec, током Међународне авио-изложбе у Дубаију (Airshow 2021).

Хиперсонични арсенал

Он је истакао да је С-550 дизајниран за откривање и пресретање интерконтиненталних балистичких пројектила (ICBM), као и да је хардвер већ развијен.

Руска војска добиће мобилну платформу са хиперсоничним ракетама, док верзија за морнарицу није планирана, преноси ТАСС.

Циљ стратешког С-550 је уништавање непријатељских ракета на великим висинама, чак и орбиталним, пре него што ослободе нуклеарну деструкцију.

С. К.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар