Војска Србије и Генералштаб праве анализе наших потреба и могућности у вези са набавком руског ПВО система „Красуха“, рекао је министар одбране Небојша Стефановић.

На питање да ли ће Србија узети и руски ПВО систем „Красуха“, Стефановић је казао Танјугу да се тренутно анализира „како то средство које смо ми замислили треба да изледа и шта би то било“.

Објашњава да је „Красуха” систем за противелектронска дејства које служи за заштиту од дронова и беспилотних летелица и ометање сигнала различитих уређаја и да он сада има озбиљан домет и може да делује у широком пољу.

Иначе, како пише руски специјализовани портал „Руско оружје“, нова верзија „Красухе“ има радијус дејства до 400 километара, а један од главних задатака му је неутрализација летећих радара познатих као „Авакс“, без ког модерни невидљиви авиони практично не могу да лете.

„Красуха“ може да „ослепи“ моћне „Аваксове“ радаре, тако да он не може да види циљеве и да наводи авијацију на њих.

Стефановић је за Танјуг навео и да ће сва четири „мига 29“ које је Белорусија поклонила Србији бити испоручена нашој земљи до краја маја или почетка јуна.

Он је потврду за то добио на сајму наоружања у Абу Дабију, где је разговарао са министром државне управе за војну индустрију Белорусије Дмитријем Пантусом и додао да су ти авиони још на модернизацији односно ремонту у Белорусији.

Са тим авионима из Белорусије, као и шест оних које смо раније набавили из Русије, Србија ће ове године имати укупно 14 „мигова 29“.

Министар додаје да ће током ове године бити завршена и модернизација и наших „мигова 29“ која се ради у Батајници.

Стефановић каже да од наоружања које је набављено у иностранству ове године треба да нам стигне и 19 тенкова Т-72 МС из Русије, као и преосталих 20 извиђачких транспортера БРДМ 2МС, али и један део уговорених „Мистрала“ (система противваздушне одбране) из Француске до краја 2021.

Такође, додаје, и са Кинезима се већ ради на прављењу домаће извиђачке беспилотне летелице „Пегаз“ на основу кинеске беспилотне летелице „Ц Х-92А“.

Оставите Коментар