Суђење генералу Атифу Дудаковићу и шеснаесторици других припадника Петог корпуса Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године почело је данас пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних речи Тужилаштва БиХ, а наставиће се 22. априла.

Тужилаштво је најавило да ће доказати да су сви оптужени починили злочин против човечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва и да ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака, као и прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Такође, тужилаштво је најавило да ће доказати да је од 13. септембра до половине октобра 1995. постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција „Сана 95“ почела 13. септембра под командом Дудаковића, пренела је РТРС.

– Циљ напада био је, не само освајање ових територија које су биле под контролом Војске Републике Српске, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора – навела је тужилац Маријана Чоловић.

Она је навела и да је напад био извршен према цивилима и цивилним објектима, а током напада, сва затечена, углавном стара и немоћна лица, су побијена.

Преживео је, како је рекла, само мали број Срба који су се предали цивилној полицији.

Чоловићева је рекла да ће преживјели сведоци говорити о убиствима и уништавању српске имовине и верских објеката.

– Тужилаштво ће доказати да су у добро испланираној војној операцији људи хапшени и одмах убијани, као и време почињења злочина. Доказаћемо да су припадници Петог корпуса под командом Атифа Дудаковића, на подручју Босанског Петровца и околних места убили најмање 65 српских цивила, од којих је најстарији имао 90 година – додала је Чоловићева.

Према њеним речима, исказима сведока и материјалним доказима Тужилаштво ће доказати да су на подручју општине Кључ убијена 42 цивила српске националности, међу којима су два лица имала 80 година.

Из Тужилаштва поручују да ће доказати да је на подручју Босанске Крупе убијено најмање 10 Срба, међу којима је и један деведесетогодишњак, те да је на подручју Санског Моста и околине страдало 100 српских цивила, међу којима су две жртве имале 90 година.

– Исказима сведока Српске православне цркве и видео-снимцима, доказаћемо да је након акције Сана 95 у Босанском Петровцу уништено 12 верских објеката, у Кључу четири, Санском Мосту 15, а у Босанској Крупи шест – навела је Чоловићева.

Тужилаштво ће, између осталог, извести и доказе о постојању оружаног сукоба између Петог корпуса такозване Армије БиХ и припадника Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, присталица Фикрета Абдића.

Чоловићева је навела да су цивили, који нису учествовали у борбеним дејствима, били мучени и убијани, о чему је Дудаковић, као командант Корпуса, био упознат.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани „Шиљо“, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани „Пумпарица“, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани „Ејко“ и „Шеширџија“, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Део оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага, пренела је РТРС.

Оставите Коментар