У најгорем насиљу у последњој деценији у Либану најмање пет људи је убијено, а бар 30 повређено у престоници Бејруту, на протесту против судије Тарека Битара који истражује прошлогодишњу разорну експлозију у градској луци. Демонстрације су одржане недалеко од Палате правде, на месту где се родбина жртава, која иначе подржава судију, редовно окупља и тражи окончање истраге.

Велика напетост окружује истрагу о експлозији луке, а сада је избила пуцњава када су се присталице покрета Хезболах и Амал окупиле на граници између хришћанске и шиитске четврти тражећи смену Битара због „политизоване и пристрасне“ истраге. Он је други судија који води истрагу узрока експлозије у бејрутској луци која је однела више од 200 живота.

Истрага о експлозији привремено је обустављена ове недеље након што су жалбу поднели бивши министар финансија Али Хасан Халил и бивши министар за јавне радове Гази Зеитар. Главни Судија Тарек Битар издао је налог за хапшење Халила.

Снимци на локалним каналима приказивали су сада како се испаљују хици ка стамбеним зградама, а становници насеља Ал Тајохун се евакуишу. Меци су пали и у близини локалне школе, приморавајући ученике да се сакрију испод столова. Демонстранти су тврдили да су их снајперисти на крововима напали да би увукли земљу у сукобе.

  • Овај напад наоружаних и организованих група има за циљ да увуче земљу у намерни сукоб, чију одговорност морају сносити хушкачи и странке које се крију иза крви жртава и мученика луке како би се постигле злонамерни политички добици – навели су Хезболах и Амал.

До гласних експлозија је дошло када је либанска војска прешла на положај и покушала да открије одакле пуцњи долазе. Болнички и војни извори рекли су да су међу погинулима два мушкарца погођена у главу и груди, као и жена коју је залутали метак погодио у њеној кући. Либанска војска је поставила кордон у тој области и подигла жичану ограду, уз војна оклопна возила на улицама.

Премијер Најиб Микати позвао је све да се „смире и да не буду увучени у побуну“. Војска је саопштила да је распоредила трупе да поврате мир и потрагу за нападачима, упозорила да ће „пуцати на сваког наоружаног нападача на путевима и на сваког ко пуца из било ког правца“.

НИКО ОКРИВЉЕН

Нико још није одговарао за катастрофу у августу 2020, у којој је погинуло 219 људи, а 7.000 је рањено. Пожар је изазвао детонацију 2.750 тона амонијум нитрата, запаљиве хемикалије која се користи као пољопривредно ђубриво, а која је била несигурно складиштена у лучком складишту скоро шест година. Виши званичници били су свесни постојања материјала и опасности коју представља, али га нису уклонили.

Д. Д. С.

Оставите Коментар