29. маја министарство унутрашњих послова Украјине саопштило је да је новинар Аркадиј Бабченко упуцан на прагу свог стана у Кијеву. Информацију су објавили бројни медији, који су штампали некрологе поводом његове смрти. Новинар, који је имао држављанство Русије, од 2017. године радио је на телевизији АТР у Кијеву на којој је водио ауторски програм.

Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Бабченко важи за новинара који је оштро критиковао руску власт. Би-Би-Си пише да је он на свом Фејсбук налогу описивао Русију као „агресора“.  Називао је себе дисидентом, а прошле године је напустио Русију. Он је рекао да је кулминација претњи уследила после његовог коментара на Фејсбуку поводом пада руског авиона у коме су погинули чланови војног хора „Александров”. Тада је написао да је после свих ратова и погибије невине деце – равнодушан поводом смрти чланова хора који су летели у Сирију да одрже новогодишњи концерт у децембру 2016. године.

Украјински премијер Володимир Гројсман објавио је на Фејсбуку да је убеђен да „руска тоталитарна машинерија није опростила Бабченку његову искреност”. Објављен је и фото-робот осумњиченог за убиство.

Следећег дана Бабченко се појавио на конференцији за новинаре Службе безбедности Украјине (СБУ). Новинар је изјавио да је покушај убиства припреман два месеца, што је резултирало специјалном операцијом СБУ. Он је рекао да му је пре месец дана саопштено да је наручено његово убиство и предложено му је да учествује у специјалној операцији.

Шеф СБУ Василиј Грицак честитао му је на „трећем рођењу“. Према Грицаковим речима, СБУ је раније добила информацију о томе да Бабченка намеравају да убију и спречила злочин. Наручилац је Украјинац кога су заврбовале руске специјалне службе. „Пре око три сата ухапсили смо организатора овог злочина. Тренутно га испитују и обављају се претреси његовог места пребивалишта, као и привременог боравка”, рекао је Грицак.

Према наводима шефа СБУ, за убицу је било одређено 30.000 долара, а 10.000 долара за посредника. Блогери су скренули пажњу на детаље документа који је Служба безбедности Украјине представила као досије који је наручилац убиства дао убици за припрему. У досијеу који је објавила СБУ као доказ наведени су московска адреса и број телефона Бабченка, док његових украјинских података нема. Потпуно је нејасно како би с таквим подацима убица успео да пронађе Бабченка у Кијеву.

Сада почињу да се откривају прави мотиви ове намештаљке, која је очигледно била још једна антируска провокација. Украјинске власти, очигледно, не могу да нађу другачији начин да покажу своју ефикасност, осим да прикажу инсценирано убиство, уместо да истражују стварне злочине: убиства Олесја Бузине, Павела Шеремета и других новинара, као и становника Одесе који су живи спаљени.

Јавност је на најгори могући начин преварена, сада не врте главама само у Украјини, већ и многи страни посматрачи, многи пријатељи Украјине из других земаља, подсећа Дојче веле.

„’Репортери без граница‘ изражавају дубоко огорчење након што је откривена отворена манипулација тајних служби Украјине, овај нови корак информационог рата. Увек је веома опасно када се држава игра чињеницама, а посебно користећи новинаре за своје лажне приче“, написао је генерални секретар ове организације Кристоф Делоар на свом налогу на Твитеру.

„Недопустиво је лагати новинаре широм света и обмањивати милионе грађана који су заиста били потрешени овим такозваним убиством. Неприхватљиво је организовати смрт новинара, нарочито имајући у виду да од јануара сваке недеље погину два медијска радника“, закључује се у саопштењу Међународне федерације новинара.

Вероватно су доживели шок и шефови спољних послова Велике Британије и Русије Борис Џонсон и Сергеј Лавров, који су се оглашавали поводом убиства. Џонсон је био ужаснут убиством још једног „гласног” руског новинара који критикује Путинову власт, док је Лавров одбацио наводе о руској умешаности и указао на то да истрага поводом Бабченковог убиства није ни покренута а да већ криве Русију.

Након што су власти у Украјини саопштиле да је убиство познатог критичара Кремља било инсценирано, а он се појавио жив и здрав, аутор Бернд Јохан у тексту за Дојче веле наводи да Кијев сада мора много тога да објасни.

„Не би било први пут да је убијен неки руски новинар који је критиковао Кремљ. Зато се лако поверовало у лажи украјинске тајне службе. Само, да ли се сада може веровати Украјини”, пита аутор.

На тај начин је наводно спречена завера која је, по налогу Русије, била уперена против Бабченка и других, кажу у Кијеву. „Али док се са ‘доказима’ убиства није штедело, са доказима да је уопште постојала некаква завера се шкртари, у најгорој традицији тајних служби. На пример, ту је видео-снимак на коме се види хапшење једног човека и ми би сада требало да поверујемо да је то организатор завере”, наводи Јохан.

Ту је, наводи се, и видео са снимком тајне предаје новца, али су лица тих особа сакривена. „И опет се очекује да поверујемо гласовима који се чују на снимку, а који говоре о набавци оружја и задужењу плаћеног убице”, пише аутор.

„Бабченко је дозволио чак и да га фотографишу како лежи у локви крви. Та слика обишла је свет и на основу ње су, не само агенти службе, већ и чланови владе Украјине готово читавог дана навелико трубили и варали светску јавност. Намера је потпуно јасна: привући максималну пажњу медија. Али то је био ‘фејк њуз’ – лажна вест којом је преварен чак и немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер који је тог дана посетио Кијев”, наводи аутор. И зато се сада, као што већ дуго није, поставља питање веродостојности комплетне политике Украјине и на унутрашњем и на спољашњем плану.

Немачки аутор сматра да ће се, ако се овај скандал у потпуности не објасни, углед Украјине, ионако уздрман због недостатка реформи и корупције, срозати још више. „Можемо само да се надамо да је украјинској политици јасно у коликој мери је на коцки њена веродостојност”, наводи аутор и подсећа да је случај Бабченко био скандал и отворио је многа питања, не само у Украјини, већ и на међународном плану.

„Убиство” Бабченка дало је нови замах антируском расположењу, које је већ било кулминирало тровањем бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије, пише “Политика”. Очигледно да званична Москва нема никакав интерес да повлачи такве потезе: нарочито не да убије бившег шпијуна недалеко од Лондона, уочи руских председничких избора и Светског првенства у фудбалу, или да убије новинара усред главног града Украјине. Свима је сада сасвим јасно из службених и новинских саопштења да се отровна супстанца А-234, по британској класификацији, производила у десетинама западних земаља.

Уосталом, познати руски писац Едуард Лимонов сматра да је у наводно тровање британског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије најдиректније умешана украјинска агентура. Свакој разумној особи јасно је да нема доказа да је Русија крива и да коришћење нервног агенса, после којег се особе осећају прилично добро, делује нереално.

Божидар Трпковић

Извор: vidovdan.org