Министарство образовања Естоније припрема нови образовни програм у којем ће нагласак бити на учењу естонског језика, културе и националног поноса.

Нови програм подучаваће децу у вртићима о томе да су дечаци и девојчице биолошки и психолошки два различита пола, са чиме ће се ускладити и све активности, јавља Yle. Поред тога, програм ће се усмерити на подучавање естонског језика за децу из мулти-језичних породица.

Радници вртића тако ће морати да буду особе које говоре естонски, док ће се децу подстицати на игру и учење уз подучавање о националним традицијама, историји, народним јунацима и слично.

Нови програм није могао да прође без агресивне пропаганде културолошких марксиста које су укључивале дезинформације и лажне вести. Ради се о групама које годинама гуше и негирају националне традиције и културе европских народа. Иако програм још није службено усвојен, појмови као што су „мултикултурализам“ и „страна култура“ нису изостали из уобичајених марксистичких вербалних напада.

„Нови курикулум снажно наглашава учење естонског језика и културе, што је наравно добра ствар. Наравно, желимо да подучимо нашу децу о естонској култури и начину како да проведу националне празнике,“ рекла је Евелyн Неудорф са Института за науку о образовању при Универзитету у Талину.

„У екстремно глобализованом свету, важно је такође истакнути мултикултурализам. Свако дете требало би да проучи све подлоге како би вредновало своју културу и језик,“ одговорио је Неудорф на критике.

Оставите Коментар