Мајкл Д. Барберо, амерички генерал потпуковник у пензији, у интервјуу за Косово онлајн наводи дас у САД на катасрофалан начин напустиле Авганистан, своје савезнике, да није изненађен што су Косово, Албанија и Северна Македонија прихватили авганистанске избеглице, као и да би НАТО и Америка требало да учине све како би Србија ушла у НАТО.

Генерал Барберо сматра да су “два питања лоше решена када је у питању Аганистан”.

“Председникова одлука да оконча америчку мисију у Авганистану до 1. септембра, и катастрофалан начин на који смо напустили Авганистан. Прво, препорука председнику је била да задржи 2.500 америчких војника у Авганистану за подршку авганистанским снагама. Да се овај план следио, ових 2.500 војника наставила би да подржавају авганистанске снаге и спречили би талибане да заузму земљу. Ове грешке су биле додатно погоршане лошим извршеним повлачењем. Резултати су били катастрофални: изгубили смо 13 храбрих војника, морнара и маринаца; напустили смо неколико стотина Американаца и напустили смо своје авганистанске савезнике до страшне судбине. Све се ово могло избећи.

Зашто су велике количине оружја остављене талибанима, укључујући хеликоптере, оклопна возила, авионе?

Постоје различити разлози за остављање опреме иза себе. Прво, нека од ове опреме годинама је радила у тешким условима у Авганистану. И док је опрема, попут камиона и других возила, још увек могла бити оперативна, била је при крају радног вијека и једноставно није било исплативо летети из Авганистана авионима Ц-17. Друго, неким од ове опреме уклоњене су осетљиве компоненте и оне су уништене. Коначно, с обзиром на убрзано и лоше планирано повлачење, није било довољно времена ни авиона за уклањање велике количине опреме, па је нека вредна опрема остављена и уништена јер нам је само понестало времена.

Како гледате на пријем авганистанских избеглица од стране Косова, Албаније и Северне Македоније?

Авганистан је сада хуманитарна криза. Имам много пријатеља на Балкану и дубоко сам укључен у пословање у региону. Све земље Албанија, Северна Македонија и Косово су врло јаки савезници Сједињених Држава и одговорни су чланови међународне заједнице. Лично познајем премијера Зорана Заева из Северне Македоније, бившег министра одбране Фатмира Медиуа из Албаније и лидере на Косову и сви су они патриоте и лидери с карактером. Зато нисам изненађен што су лидери у овим земљама иступили да помогну у овој хуманитарној кризи. То је веома вредно дивљења.

Након повлачења америчких снага из Авганистана, многи на Балкану су се питали да ли ће се америчке снаге ускоро повући са Косова, јер се о томе говорило у последње две године?

Верујем да је у америчком интересу да допринесе јаком и стабилном Косову. Био сам на Косову много пута и водим америчку компанију која послује на Косову, компанију за мермер са седиштем у Приштини. Дакле, веома сам упознат са Косовом и верујем да америчко и НАТО улагање у будућност Косова треба да се настави. Постоје земље, посебно Русија, које покушавају да повећају свој утицај у региону и изазову проблеме. Дакле, требало би да учинимо све што је могуће да ојачамо америчке пословне и безбедносне везе са Косовом како бисмо омогућили снажно и просперитетно Косово. Присуство Кфора је стабилизујуће присуство и требало би да се настави.

По вашем мишљењу, да ли би улазак Србије у НАТО допринео безбедносној ситуацији у региону?

Верујем да би Америка и НАТО требало да учине све што је могуће да олакшају улазак Србије у НАТО. Између НАТО и Србије постоји много заједничких интереса, па САД и НАТО треба да наставе овај дијалог са Србијом. Надајмо се да ће се кроз овај процес однос између Србије и Косова нормализовати. На крају, желим да додам да дубоко верујем да би америчка предузећа требало да улажу на Косову. Имам искуство из прве руке у послу са мермером –„Стоне Аллианце”, у пословању на Косову. Али, Косово мора америчким компанијама олакшати улагање и рад на Косову без ризика. Са америчким компанијама, попут “Стоне Аллианце”, биће посла, економског развоја и обуке за становнике Косова. Западно пословање и инвестиције су још један начин за изградњу стабилности и пут ка просперитетној будућности Косова.

Оставите Коментар