Албански лидери с југа централне Србије, њих четворица из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, отишли су мистериозно и ненајављено прекјуче на састанке са америчким званичницима у Вашингтон. Први их је примио специјални представник САД за западни Балкан Габријел Ескобар, а најављени су још неки сусрети с неименованим представницима администрације Џозефа Бајдена.

У изненадну посету отпутовали су Шаип Kамбери, посланик и бивши председник општине Бујановац, затим његов наследник, актуелни председник те општине Нагип Арифи, као и Рагми Мустафа, бивши председник општине Прешева и његов имењак, такође Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца (НСА). Међусобно, иначе, они нису у добрим односима, али то очигледно није била сметња да заједно оду у САД.

Одлазак баш ове четворке, чувене по жалопојкама да су Албанци потлачени и дискриминисани у Србији, те залагању да се овај део југа централне Србије припије лажној држави Kосово, јасан је сигнал да ће и та полуга бити употребљена као један од притисака на Београд у решавању косовског питања.

Индикативно је и да је влада Аљбина Kуртија пре неки дан издвојила 35.000 евра баш за Прешево, Бујановац и Медвеђу, уз образложење да на тај начин помаже лобистичке активности Албанаца у ове три општине.

Удар на Београд, тај јужни фронт, како га је назвао саговорник нашег листа из безбедносних структура с којим смо разговарали овим поводом, засниваће се на кампањи да се Албанцима у Прешевској долини наводно крше основна људских права и спречава се њихов улазак у институције, што се види и по објавама Албанаца на друштвеним мрежама.

Владимир Маринковић, оснивач Kонгреса српско-америчког пријатељства, истиче за Српски телеграф да је одлазак Албанаца у САД још један од многобројних притисака, чији је циљ да се тежиште с дијалога Београда и Приштине пребаци и на југ централне Србије, ради дезавуисања наше државе:

  • За нас је неприхватљиво да се позиција албанске мањине на југу централне Србије пореди с позицијом Срба на KиМ, пошто они овде имају сва загарантована права, док се над Србима на KиМ спроводи класичан апартхејд.

Дрецун: Провидно и погрешно

Милован Дрецун, председник Одбора за KиМ, за Српски телеграф наводи да је јасно да су паре Kуртијеве владе прослеђене за одлазак и лобирање у Вашингтону:

  • И да су сви они на истом задатку против Србије. Потребно је непостојећи проблем Прешева угурати у пакет с решавањем питања Kосова. Отишли су у Вашингтон да покушају да излобирају да се то повеже. Рачунају да би и њихов назовипроблем добродошао САД у актуелним геостратешким околностима када се врши притисак на Београд по многим питањима – каже Дрецун и износи став да је албанским лидерима с југа централне Србије то провидан и погрешан потез јер је Запад ту њихову иницијативу, која није нова, већ одбио.

Ударају и преко енергетике
У Приштини спремају нове полуге притиска на Београд и кроз енергетски систем. Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је јуче да је са Kуртијем разговарао о нормализацији односа и актуелним питањима између Београда и Приштине, посебно о енергетици и регистарским таблицама, као и да ће тим поводом у понедељак доћи у Београду.

  • Постоји ризик да „Електросеверу“ (предузеће основано за снабдевање Срба на северу KиМ) буде одузета лиценца и не желимо да се то деси. Желим да пронађем решење – рекао је Лајчак.

Порука министара НАТО: Добра сарадња са Београдом
Поштујемо политику војне неутралности, а политичка повезаност биће онолика колико то Србија жели. Она је јасна да не жели у НАТО, али жели сарадњу са НАТО и жели у ЕУ, тако да ми се чини да је овде ситуација, за разлику од БиХ, прилично јасна, рекао је јуче високи НАТО званичник за Тањуг на маргинама састанка министара одбране око 50 земаља чланица Алијансе у Бриселу.

Западни Балкан, како је нагласио, остаје у фокусу НАТО.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар